Спорен се оказа казусът с определението "задължителна"

Конституционният съд отмени съдебната медиация в деня, в който тя трябваше да заработи. След жалба на Висшия адвокатски съвет съдиите обявиха за противоконституционни приетите от 49-ото Народно събрание законодателни промени. Спорен се оказа казусът с определението "задължителна медиация".

Сертифицираният медиатор Севдалина Александрова обясни какво е съдебната медиация. "Когато някой има спор с друг, съдът го насочва към медиатор, при който за време от 1 до 3 часа, да приключи казуса със споразумение. В чужбина се въвежда при дела, с които трябва да се спасят икономики", каза тя. 

Конституционният съд отмени съдебната медиация

По думите ѝ при бракоразводно дело обичайно единият родител, който не е попечител на децата, получава 4 дни с децата си. "Ако обаче отидете на медиация, договаряме 8-10 дни. Тя има успеваемост около 40% в България. В частните центрове е към 80%. Адвокатите трябва да участват в процеса на медиация", допълни Александрова. И уточни, че един съдебен медиатор преминава обучение и след това е изпитван от съдии.

Според адвокат Петър Славов терминът "задължително" е големият проблем при медиацията. "Това е усилие от двете страни за постигане на споразумение - така че трябва да е доброволно. За да упражниш конституционното си право на защита пред съда, първо се минава през медиация. Ако това не се случи, не можете да продължите в съдебна фаза, а това е абсолютно недопустимо и противоконституционно - изборът трябва да е ваш", категоричен е той.

Адвокатът посочи, че при безвъзвратно скарване съдебната медиация е загуба на време. "Когато например има десетилетен спор за имоти, в който дори се е стигало до бой и враждата е голяма, шансът е да има успеваемост е нулев, в подобни казуси няма смисъл от медиация", отбелязва Славов.