Няколко сдружения търсят диалог с транспортното министерство.

Школи за шофьорски курсове - в протестна готовност. Няколко сдружения са против предложените наскоро промени в правилата за изпитите за шофьорска книжка. Автошколите поискаха диалог с транспортното министерство или са готови да излязат на протест.

Автоинструктор: Учебната документация на шофьорските курсове е пълна с грешки

Седем браншови организации, обучаващи нови шофьори, се обявиха категорично против предложените промени - като това картоните с часовете за кормуване да станат електронни, да има ограничения в броя на явяване на практически изпит, както и нови правила за придобиване на различните категории. „С едно нещо не сме съгласни - промените са писани от хора, които не са на пътя. Ако бъдат написани от хора на пътя, те ще бъдат адекватни”, казва Христо Радков от Българско обединение на шофьорите.

Предложение: До 4 опита за изкарване на шофьорска книжка за половин година „В продължение на една година тече кампания срещу обучението в България и най-вече срещу хората, които го провеждаме”, смята Йонко Иванов, председател на УС на Съюза на председателите по авто-мотоподготовка.

Поискали среща с министрите на образованието и транспорта, както и с председателите на агенциите "Автомобилна администрация" и "Безопасност на движението по пътищата". „До една седмица, ако нямаме отговор, обявяваме протестни действия”, убеден е Радков. От транспортното министерство отговориха, че диалог с бранша винаги е имало. „Те имат възможност в 30-дневен срок, до 11 юли, да представят своите бележки. Нека да ги представят, ние ще ги разгледаме. Готови сме за срещи, но не знам какво ще породят”, заяви зам.-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков.

На първо време школите ще изпратят писмо до министър-председателя. И след това ще решават дали и как да протестират.

Репортер: Алис Дамянова