Тя посочи, че случаите на пострадали мотоциклетисти се увеличават

В началото на юли, когато пътищата в страната са претоварени с туристи, особено през почивните дни, от "Пътна полиция" излязоха с данни за произшествията през годината, но и с информация за поредна тяхна операция. Този път вниманието на полицаите е насочено и към мотоциклетистите.  

Проблеми с издаването на полиците по „Гражданска отговорност”

„В случаите, в които при физически контрол на място спирани шофьори, за чиито превозни средства не е била сключена задължителната „Гражданска отговорност”, от „Пътна полиция” са спирали шофьори, съгласно Закона за движението по пътищата. Глобата е 250 лева, когато не е собственик е 400 лева, а ако е юридическо лице – 2000 лева. Кодексът за застраховането определя размера на санкциите, които биват налагани. Законите в страната са категорични, без да изчерпват условията, при които не е сключена застраховката”, коментира „Интервюто в Новините на NOVA”, комисар Мария Ботева от „Пътна полиция”.

По нейни думи при случай на изтекла „Гражданска отговорност”, по-добър вариант е човек да намери алтернативен транспорт или друго превозно средство, което има сключена „Гражданска отговорност”. „Не е от компетенциите на МВР да отговори как би посрещнало едно такова съдебно дело”, посочи още комисар Ботева.

"Пътна полиция" непрекъснато анализира данните, които се събират, и онова, което прави впечатление, е, че се увеличава броят на пътно-транспортните произшествия, а лятно време по-често се движат по пътищата двуколесни моторни средства. Затова нашето внимание е върху данните за пострадали или загинали мотоциклетисти”, каза още тя.

Ботева обясни, че когато настъпи ПТП с мотоциклетисти, е важно те да проумеят, че скоростта, с която се движат, и маневрирането между останалите участници в движението, създава затруднение за останалите шофьори на леки или товарни автомобили.

Цялото интервю гледайте във видеото.