Решението на кмета предизвика остри реакции

Кметът на София Васил Терзиев съобщи, че е взел решение да прекрати процедурата за провеждане на конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник в пространството пред НДК. В профила си във Facebook Терзиев посочи, че ще бъде проведен нов конкурс. Решението на кмета предизвика остри реакции от страна на общинските съветници на ГЕРБ-СДС и на евродепутата Андрей Ковачев.

Терзиев: Работим по подобряване на проекта за бул. „Патриарх Евтимий”

„Преди местните избори започнал четвъртият пореден конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник в пространството пред НДК. Този паметник е обект на много спорове и е пример за необходимостта да водим осъзната дискусия за историята ни като общество“, написа Терзиев. 

„Темата за този паметник има и специално, лично значение за мен. Прадядо ми, Илия Иванов, е бил участник и в трите войни - Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война Взет е в плен и като военнопленник две години е работил на строежа на шосето между Драма и Кавала. Бил е ранен в бедрото и куршумът не е бил изваден, а излязъл сам когато прадядо ми бил на над 70 години. През тези две години, докато той е бил военнопленник, умират и жена му и детето му. Такива истории имат хиляди други български семейства. И те не бива да оставят и капка съмнение у когото и да било - паметта на загиналите войници в Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война трябва и ще бъде почетена“, допълни кметът. 

Трябва ли да бъде демонтиран войнишкият лъв пред НДК?

Той посочи, че това може да стане без съмнения в легитимността на конкурса, без напрежения между общности. „Започваме работа с професионалните организации и стартираме още този месец със среща за обществено обсъждане на проведените през годините конкурси и слабостите и грешките, които е наложително да поправим“, добави Терзиев.

„За това взех решение за прекратяване на настоящата процедура за провеждане на конкурса. Ще проведем нов конкурс и в него ще включим уважавани урбанисти, архитекти, художници, скулптори, историци, социолози, професионални организации, сдружения на гражданите“, написа кметът. 

Той увери, че ще бъдат положени усилия възможно най-много творци да се включат с проекти в следващия конкурс.

„Ще търсим различните гледни точки и ще стъпим на данни и анализи на общественото мнение. Ще направим всичко необходимо целият процес да бъде отворен и публичен, защото ще говорим за история и наследство, за изкуство и многообразие, за това откъде идваме и къде искаме да стигнем като общество. И преди всичко ще проведем честен, аполитичен разговор - защото и миналото, и бъдещето ни го изискват“, завърши кметът. 

По-рано евродепутатът Андрей Ковачев посочи в пост във Facebook, че е „потресен и отвратен” от решението на кмета на София да прекрати конкурса „за възстановяване на паметта на нашите загинали предци за Освобождението и Обединението на Отечеството ни”.

„Колко поколения българи чакат и колко от нашите свидни предци не дочакаха възстановяването на нашата памет, унищожена от безродните комунисти? Техните наследници - червени милионери сега, продължават пъклената дейности на бащите и дядовците си. Измислят си аргументи – не му е мястото там, това място е за млади хора, да има концерти, а паметникът трябва да е на тихо място, все едно е гробище. Истината е, че от една страна кметът не иска, а е и слаб и не може да устои на натиска от някой архитект”, пише Ковачев.

„Преди няколко месеца писах вече за саботажа на група архитекти и сега виждам, че техните „аргументи” са използвани от кмета Терзиев, за да прекрати цялата процедура и да унищожи огромната работа на стотици хора в последните години. Съжалявам, че съм емоционален, но това, което е направил, е отвратително! Потъпкал е и няколко решения на Общинския съвет. 35 години след преврата срещу Живков, още обществения обсъждания ще прави!?”, допълва той.

Евродепутатът призовава Васил Терзиев да напусне поста си. „Подайте си оставката, господин кмете, не сте достоен! Кой носи солидарно отговорност за това срамно решение? Кой седи зад Терзиев и това решение?  Къде са ПП-ДБ? Особено ДБ? „Синя София”? Докога ще чакаме! Терзиев, Вие не сте общественото мнение! Поклон пред свидните наши герои! Позор за саботьорите и техните помощници!”, завършва Ковачев.

​С позиция по темата излязоха и от ГЕРБ. Оттам подчертават, че ще предприемат всички нужни мерки, за да не позволят „червените наследници на най-мракобесните времена като Васил Терзиев да затриват паметта ни”, се посочва в позицията им.

„С решение, лично подписано от кмета на София Васил Терзиев, се спира проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Той е дълго чакан от наследниците на загиналите за Освобождението и обединението на България. Поколения българи чакат възстановяването на нашата памет, унищожена от безродните комунисти, наследници, на които днес виждаме в управата на столицата ни. Това е обидно”, се казва в позиция на общинските съветници от ГЕРБ-СДС.

БТА припомня, че в конкурса за възстановяване на мемориала на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк от Първа пехотна софийска дивизия, както е пълното име на проекта, участваха пет предложения. Те бяха разгледани от 11-членно жури, представители на различни организации и институции. Според оценката на журито проектът на студио „Гебуплан“ ЕООД е бил достатъчно близко на заданието, за да покрие минимума от точки.