"Ние сме готови да помагаме и винаги сме помагали на Скопие", обясни българският президент

„Когато се подпише международен договор, той трябва да се спазва от всички следващи правителства, а не да се променя”. Така президентът Румен Радев коментира призива на премиера на Република Северна Македония Християн Мицкоски да се предоговори Договорът за приятелство и добросъседство с България.

САЩ към РС Македония: Няма да има предоговаряне с България

“Липсват познания по международното право. Държавното ръководство на Република Северна Македония не е добре подготвено”, обясни българският президент. Той направи това изказване по време на брифинг пред български медии след работна среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Атина.

Вчера премиерът на РСМ посочи, че договорът с Гърция е част от конституцията на страната и не вижда причина да не се предоговори и договорът с България.

ЕС към Мицкоски: Добросъседските отношения са ключови

"Конституциите на България и Република Северна Македония са много различни – тяхната защитава колективни права, докато нашата отстоява индивидуалните. Липсват и познания по европейското законодателство – когато има заключения на Съвета, приети с консенсус, те не подлежат на пазарлъци и трябва да се изпълняват", коментира Радев.

Напрежение между София и Скопие: Радев настоя за реакции от правителството и ЕС (ОБЗОР)

"Държавното ръководство на РСМ има какво да научи. Ние сме готови да помагаме и винаги сме помагали на Скопие по неговия европейски път. Но такива действия отдалечават страната от европейската интеграция и тревожат както България, така и Гърция. Не може да си член на НАТО, да искаш да станеш член на ЕС и в същото време да излизаш с такива позиции. Важно е Северна Македония да се придържа към своя европейски път", каза още Радев.

Той също така посочи, че са нужни познания по статистика. Според президента поне 120 000 граждани на западната ни съседка са получили българско гражданство на основание доказан с документи произход. "Трябва да има елементарни познания по правата на човека. В България не бием хора, които изразяват различна идентичност, не стреляме по техните клубове и не ги палим, не ги държим далеч от позиции в администрацията", допълни Радев. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase