„Няма как да подкрепим такъв кабинет”, заяви той

„Днес ни се предлага правителство от ГЕРБ, допълнено с няколко министри, доверени на Пеевски. Защо точно тези министри са подбрани, на какъв принцип, имаше ли преговори и ако - да, с кого? Наистина ли ни предлагат същите министри, със същите схеми, които предизвикаха протестите през 2020-2021 г.? Както и министри от 2013 г., когато Пламен Горанов от Варна се запали и загина в протест срещу правителството „Борисов”1 и ускорявайки края му. Това ли е най-доброто, което ГЕРБ може да предложи на България? Това не е правителство от типа „Завръщане в миналото”. Това е правителство от типа „Забравете за бъдещето”. Няма как да подкрепим такъв кабинет”. Това заяви Николай Денков от парламентарната трибуна. Днес народните представители гласуват проектокабинета „Желязков”.

„Няма как да подкрепим такъв кабинет. Повечето от неговите приоритети очевидно ни разделят”, заяви Денков.

„Изборните резултати ни отреждат ролята на силна, конструктивна и проевропейска опозиция”, каза Денков.

Той коментира, че с ГЕРБ нямат голямо различие в оценка на ситуацията, но има различие защо страната е в тази ситуация.

„През последните 3 години само ние от ПП-ДБ успяхме да сформираме редовни правителства. Те осигуриха по-високи доходи на хората, проекти за всяка община, икономическа среда за рекордни инвестиции, политическа подкрепа за редица закони, някои от които заседнали от 10 години, ясни позиции в интерес на България на международното поле и приемане в Шенген след 12 години чакане. В резултат за първи път Световна банка ни постави в най-горната група в страните с високи доходи. И двете ни правителства бяха подкрепени в НС след трудни преговори за приоритетните задачи, определени в законодателна и управленска програма. Едва след уточняването на приоритетите, започнахме преговори за имената на конкретните министри. И двете правителства на ПП-ДБ бяха успешни, въпреки войната в Украйна, COVID пандемията, вътрешните атаки от всички страни. Придвижихме България към средноевропейските икономически нива”, каза още Денков.

„Г-н Денков, обръщам се към вас – бившият зам.-министър на образованието в правителството на ГЕРБ. Към вас, който сам подадохте оставката на правителството - никой не ви е свалял. Обръщам се към вас като академика, в който се произведохте, докато бяхте министър на образованието. Г-н Денков, мисля, че отговорът на всички въпроси, които мнозина, не само в тези зала са си задавали – ще има ли правителство, ще се стабилизира ли страната – намери своя еднозначен отговор във всичко, което изговорихте от тази трибуна. Вие, който и до днес заедно със своята парламентарна група нямате силите, достойнството и честта да приемете фактите такива, каквито са. Нито правителство щеше да им,  ако не бяха подкрепящите ви парламентарни групи, нито вие щяхте да сте премиер, нито сега щяхте да имате възможност да се отричате от предишния си министър-председател”, репликира Денков Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС.

„Г-н Денков, тъй като в изказването си засегнахте въпросите, свързани с това, че два пъти ваши правителства са сваляли от власт, предлагам довечера да върнете записа и да си отговорите сам на въпроса защо вашите две правителства бяха свалени. По темата за енергийната сигурност на България ще ви помоля да не злоупотребявате с тази тема, защото има факти, има документи, има действия, които са извършени. От тях става ясно кой е направил енергийната диверсификация на България. Тя стана възможна благодарение на трите кабинета на ГЕРБ”, посочи депутатът от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова. И допълни: „Не се чудете защо правителствата ви падат. Просто вие не можете”.

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС заяви, че „в медицината има един комплекс и той се нарича Наполеоновски”. „Най-големият проблем на хората с този комплекс е, че те никога не си дават отговор кои са те, къде се намират и какво могат. За огромно съжаление България имаше нещастието вие да бъдете неин премиер. Но искам да ви кажа, че в момента, в който сипете обиди по ГЕРБ – ГЕРБ е първа политическа сила. И това е оценката на българския народ, г-н Денков. Оценката на народа за ПП-ДБ е Среден 3. С лъжи дойдохте и с лъжи си отивате”, заяви той.

„Това, което чухме от Борисов би било много конструктивно, ако беше излязъл и беше казал „Наистина се покайвам и искам прошка, че през всички тези години, съдебната реформа не влезе никога в сила, покайвам се, че службите на България не работят за българския народ, че всеки един пункт в индекса за корупция, е равен на 700 лева средна работна заплата за всеки българин. Това е цената на корупцията в България. Ако Борисов беше казал, че се покайва, че не си е спазил уговорката, и че два пъти е свалил редовно правителство, което имаше всички шансове да помогне на България да напредне още повече”, коментира съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Той заяви, че също се покайва и се обръща към българските избиратели. „Извинявайте, че при предишния наш шанс, не наложихме като приоритет да приложим реформа в сигурността и службите, извинявам се, че не можахме да достигнем до реформите в правосъдната система, на които всички се надявахме, че не успяхме да достигнем до отделните комисии и структури на държавата, които могат да направят живота на българите още по-добър. Никога повече нашите избиратели няма да се изненадат от нас. Тези реформи ще ни водят напред, и ако някой мисли, че ще бъдем коалиционен партньор без тези реформи, дълбоко се лъже. Искам да потвърдя, че нашите избиратели могат да разчитат, че ще работим за всички политики, които са антикорупционни и проевропейски и няма да направим компромис нито в едната, нито в другата посока”, каза още Петков.

„Колеги, много внимателно слушам дебата и ми звучи като ученик, който се е появил в час без написано домашно и се сърди, че не му дават да препише.Чуха се важни думи от г-н Желязков, от част от лидерите на партиите. Думи като отговорност, държавническо поведение, служба на народа. Искам да поздравя г-н Желязков, че пое отговорност да бъде кандидат за министър-председател в една несигурна ситуация, без осигурено мнозинство. Това да си готов да пожертваш себе си е важно и достойно”, каза от своя страна Асен Василев.