Вижте какви реплики си размениха депутатите от отделните парламентарни групи

След над 3 часови дебати - парламентът не подкрепи проектокабинета на ГЕРБ-СДС. Така първият мандат отива в историята, а на ход е президентът, който трябва да определи датата, на която да връчи втория мандат - на Движението за права и свободи. Именно ДПС днес „роди” няколко горещи новини. Първо председателят Делян Пеевски призна, че е в обтегнати отношения с почетния председател Ахмед Доган относно въпроса как да се гласува днес. Рано тази сутрин депутата Рамадан Аталай беше изключен от групата, а след самото гласуване Пеевски показа жълт картон на 15 от собствените си депутати.

В хода на обсъжданията депутати от отделните парламентарни групи си размениха остри реплики и отправиха редица обвинения едни към други.

Пръв от трибуната се изказа номинираният за премиер.

"Предложеният от мен състав на правителство има основна политическа задача да възстанови ефективното управление, за да се преодолеят следните дефицити: дефицит на доверието и легитимността, дефицит на целеполагането и целепостигането, дефицит на правоприлагането", каза Желязков.

Желязков: Предложеният от мен състав на кабинет не е от поредните, а от проверените министри

Той подчерта, че предложеният от него състав на кабинет не е от поредните, а от проверените министри. Пое ангажимент, че ако получат доверие, ще работят усърдно, честно и почтено.

„През последните години българското общество преживява една от най-тежките политически кризи от създаването на съвременната българска държава. Липсата на лидерство и отговорност беше съпроводено с редица експерименти с неясен смисъл. Войната между институциите и фрагментирането на обществото на твърди партийни ядра, които са противопоставени вече хронично, са напът да трансформират политическата криза в криза на демокрацията”, предупреди той.

По думите му цената на тези явления се изразява в безвремиe, липса на ясна перспектива за гражданите и забавяне на темповете за развитие на цялото общество. „И още по-лошо за всяка нация - безкритичен популизъм. Публичната легитимация е необходимо условие за осъществяване на стабилна държавна власт у нас в условията на растящо международно напрежение, граничещо с хаос и опасност от световен конфликт. Гражданите одобряват или не одобряват действията на властта по различни начини, включително чрез участие или неучастие в такива публични действия, каквито са изборите”, обясни кандидатът за премиер.

„Представих структура и състав на кабинета без осигурено мнозинство. Нито политическо, нито плаващо. Този кабинет ще упражнява изпълнителната власт като правителство на малцинството. Ще изпълняваме програма с политики, насочени към наваксване на загубеното време, минимизиране на щетите до момента и насочено към обществено-икономическо развитие. Ще го постигнем заедно, с модернизация, дигитализация, индустриално и инфраструктурно развитие", каза още Желязков. И заключи, ако разделението не бъде преодоляно, "сме обречени на изолация от обществото, от ритъма на времето и потребностите и в крайна сметка с основните принципи на представителната демокрация".

„Днес ни се предлага правителство от ГЕРБ, допълнено с няколко министри, доверени на Пеевски. Защо точно тези министри са подбрани? На какъв принцип? Имаше ли преговори и ако - да, с кого? Наистина ли ни предлагат същите министри, със същите схеми, които предизвикаха протестите през 2020-2021 г.? Както и министри от 2013 г.? Това ли е най-доброто, което ГЕРБ може да предложи на България? Това не е правителство от типа „Завръщане в миналото”. Това е правителство от типа „Забравете за бъдещето”. Няма как да подкрепим такъв кабинет. Повечето от неговите приоритети очевидно ни разделят”, категорично заяви Николай Денков от ПП-ДБ.

Денков: ГЕРБ ни предлага правителство от типа „Забравете за бъдещето”

Според него през последните 3 години само неговата коалиция е успяла да сформира редовни правителства. "Те осигуриха по-високи доходи на хората, проекти за всяка община, икономическа среда за рекордни инвестиции, политическа подкрепа за редица закони, някои от които заседнали от 10 години, ясни позиции в интерес на България на международното поле и приемане в Шенген след 12 години чакане. В резултат за първи път Световна банка ни постави в най-горната група в страните с високи доходи”, каза още Денков.

 

Изказването му предизвика остри реплики от страна на представители на ГЕРБ-СДС в залата. А лидерът на първата политическа сила - Бойко Борисов, напусна с обяснението: “Не ми се слушат лъжи! Денков бил направил правителство... Той го направи с моите депутати”. 

Минути по-късно Борисов се върна в залата и излезе на трибуната. Обърна се към ПП-ДБ. „В трудни ситуации ние се подкрепихме. Ако е имало ползи, те са общи, ако е имало вреди – също са общи. Г-н Денков, няма да ви позволя да ни прикрепяте с ДПС. Прекрасно знаем с г-н Петков, с Асен Василев, всичко знаем. Ние имахме нужда от осъзнатата подкрепа от десетина депутати от вас и да си понесем цялата отговорност”, каза Борисов.

"Не ми се слушат лъжи": Борисов напусна пленарната зала, докато Денков говореше от трибуната

Той благодари за подкрепата на ДПС. „Втори мандат няма да подкрепим. Трети - също. Не е логично партии с 6-7% да доминират, не е демократично, не е представително. Да си пожелаем да се видим след изборите, защото не вярвам и с третия мандат да стане нищо – ПП-ДБ няма да посмеят да подкрепят такъв мандат”, каза Борисов.

 

„Това, което чухме от Борисов, би било много конструктивно, ако беше излязъл и беше казал: „Наистина се покайвам и искам прошка, че през всички тези години съдебната реформа не влезе в сила. Покайвам се, че службите на България не работят за българския народ, че всеки един пункт в индекса за корупция е равен на 700 лева средна работна заплата. Това е цената на корупцията в България”, коментира съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Той заяви, че също се покайва и се обърна към българските избиратели. „Извинявайте, че при предишния наш шанс не наложихме като приоритет да приложим реформа в сигурността и службите, извинявам се, че не можахме да достигнем до реформите в правосъдната система, на които всички се надявахме, че не успяхме да достигнем до отделните комисии и структури на държавата, които могат да направят живота на българите още по-добър. Никога повече нашите избиратели няма да се изненадат от нас. Тези реформи ще ни водят напред и, ако някой мисли, че ще бъдем коалиционен партньор без тези реформи, дълбоко се лъже. Искам да потвърдя, че нашите избиратели могат да разчитат, че ще работим за всички политики, които са антикорупционни и проевропейски и няма да направим компромис нито в едната, нито в другата посока”, каза още Петков.

 

"Ние сме втори и ще подкрепим мандата на първия. Ще вземем нашия и ще решим какво да правим, но ще положим всички усилия да има редовен кабинет. Ако се стигне до третия мандат, отново ще положим всички усилия. Управлението трябва да изповядва ценностите на Западния свят. Затова не можем да водим преговори с "Възраждане", заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

Цонев: Ще подкрепим мандата на ГЕРБ-СДС и ще положим всички усилия да има кабинет

"Първият извод от изборите е свалянето на доверието до критичен минимум. Вторият - всички хора, които излязоха да гласуват, искат да се стабилизира политическият процес. Да има стабилно мнозинство зад редовен кабинет. Ако не се състави правителство, на нов вот ще спадне избирателната активност. Липсата на сговор около политики, идеи, принципи и ценности ще доведе до избори. Доверието ще се загуби, а легитимността ще бъде оспорена. Отговорността е на всички, които са избрани за депутати", коментира от парламентарната трибуна той. 

 

От „Има такъв народ” препотвърдиха позицията си, че няма да подкрепят кабинета, предложен от ГЕРБ-СДС с първия мандат и ще гласуват против. От формацията насочиха поглед към третия мандат и обясниха, че ако го получат от президента, ще поканят на разговори всички партии в парламента за експертно правителство с ясна програма.

„Ние сме убедени, че излизането от кризата, в която очевадно е държавата, може да стане само с експертен кабинет с ясна програма и той да има широка парламентарна подкрепа. И да не може да бъде доминиран от една или друга политическа партия. Няма партия с необходимите гласове, за да доминира над останалите. Това е факт, другото са болни амбиции”, посочи председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Той обясни, че ако президентът връчи третия мандат на ИТН, ще отправят покана към всички политически представени партии в парламента за разговори относно третия мандат и за експертен кабинет с ясна програма. „Тогава ще се види кой, какво, защо и как мисли за държавата и кой иска избори”, смята Йорданов.

„Вашето правителство днес няма да мине. Но ако все пак се случи, ще ви сполети съдбата на БСП. Вашите избиратели няма да ви го простят”. С тези думи лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов се обърна към представителите на ГЕРБ-СДС.

„Когато един народ се измори от правото си на избор, той се изморява от правото си да е свободен. И натам ни тикат всички тези, които в момента обясняват колко е тежка кризата, в която си намираме. Не, това не е тежка криза. Това е очистителен процес”, смята лидерът на „Възраждане”.

В началото той заяви, че не помни в България да е имало референдум или избори, на които да се е гласувало за модели. "България имаше една голяма промяна, която настъпи в 1989 г. И тя беше, че от тоталитарна ние станахме демократична държава. Демократичните държави не се делят наизточни, западни, северни или южни. Те или са демократични, или не са демократични", категоричен беше Костадинов.

След него Иван Иванов от БСП каза, че „Възраждане” не могат да създадат конструкция. „Вие сте една стигма. Вие сте стигнали до едно ниво, където растеж няма”, е мнението му. Той обясни, че дори от „Възраждане” да получат третия мандат, няма кой да разговаря с тях.

„Вие само бавно унищожавате България, за да можете да я продадете и да откупите себе си”. С тези думи се обърна към депутатите колегата им от партия "Величие" Красимира Катничарова. 

„В Народното събрание се чу, че опит за правителство ще бъде направен за седми път. Аз съм нова в това, нямам опит като народен представител, но съм наблюдавала какви са последствията от вашите решения тук. Имам няколко въпроса към всички вас, които сте участвали в съставянето или свалянето на правителства. Как правителство ще подкрепи предприемачи, средния и дребния бизнес, гръбнакът на всяка икономика? Как ще подобрим образованието, когато нямате идея как правилно да се случва това? Българското училище не създава кадри. От него излизат възпитани консуматори и функционално неграмотни хора, които не умеят да мислят критично. Как ще живее народът ни при подчинени медии, корумпиран съд и прокуратура, които действат като бухалки? Как ще функционира туризмът, когато го убиват с ветрогенератори и соларни паркове? Как ще имаме земеделие? Какво ще ядем утре, как ще изхраним децата си, когато земеделската земя се покрива със заводи за боклук? Как ще работят земеделците, когато убиваме екосистемата. Как се развива държава, в която няма цялостно развитие на регионите?”, запита Катничарова.

Изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров заяви, че партията няма да подкрепи тяснопартийния кабинет, предложен от ГЕРБ-СДС. „От БСП ще подкрепим и ще работим за едно отговорно, родолюбиво, експертно, диалогично, надпартийно, пробългарско правителство”, посочи той.

„През последните дни се чуха три приоритета, които се поставиха от този бъдещ евентуален кабинет. С този подход за пореден път, според мен, показвате, че няма как да получите нашите гласове. Защото не осъзнавате, че през тези 15 години създадохте огромни пропасти в обществото. Има сектори, които се превърнаха в пустиня в България”, коментира председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов.

Независимият депутат Калоян Методиев обяви категорично, че няма да подкрепи кабинета, предложен от ГЕРБ-СДС с първия мандат.

Той изтъкна няколко причини: „Първата – ГЕРБ вече четири пъти участва в управлението на страната. Три пъти самостоятелно и един път в коалиция с ПП-ДБ и ДПС. След управлението на ГЕРБ ние минахме на последно място по абсолютно всички социално-икономически показатели в Европейския съюз. Това не го казвам аз, а европейската и българската статистика”, подчерта народният представител.

„Само унищожавате България, за да продадете и откупите”, смята Красимира Нинова-Катинчарова от „Величие”.