Изявление по време на дебата в пленарната зала направи и Борислав Гуцанов

Изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров заяви, че партията няма да подкрепи тяснопартийния кабинет, предложен от ГЕРБ-СДС. „От БСП ще подкрепим и ще работим за едно отговорно, родолюбиво, експертно, диалогично, надпартийно, пробългарско правителство”, посочи той.

Атанас Зафиров подчерта, че според БСП ясно заявения партиен профил на предложения проектокабинет е излишно блокиране на процеса и връщане на общественото доверие към политическите процеси у нас.

„Затова ние много пъти предлагаме идеята за експертен кабинет с много ясен политически курс и мандат за реформи. Смятаме, че е възможен най-вече заради факта, че основните политически сили нямат някакви жизнено важни различия по ориентацията и перспективите пред България”, отбеляза той.

Дебатът за проектокабинета: Обвинения, лични нападки и остър тон в пленарната зала (ОБНОВЯВА СЕ)

Председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов също потвърди, че партията няма да подкрепи кабинета „Желязков” в изказването си по време на дебата в пленарната зала.

„Нашата позиция е пределно ясна, казали сме я не един път или два пъти - ние не можем да подкрепим такъв кабинет. През последните дни се чуха три приоритета, които се поставиха от този бъдещ евентуален кабинет. С този подход за пореден път, според мен, показвате, че няма как да получите нашите гласове. Защото не осъзнавате, че през тези 15 години създадохте огромни пропасти в обществото. Има сектори, които се превърнаха в пустиня в България”, поясни той.

Гуцанов подчерта, че от БСП искат България да влезе в еврозоната. Но при условие, че се случи тогава, когато страната е готова.

„Ясно е, че имаме сериозни разминавания и различия, но трябва да се уважаваме и търсим пътища един към друг. Постоянната конфронтация и отрицания са път към нищото. Никой не командва никоя парламентарна група. Моля, такива реторики да няма в парламентарната зала. БСП е на 130 г. и никой досега не се е намерил, който да управлява процесите в партията извън нея”, категорично каза той.