САЩ настоява уговорката да бъде преразгледана през следващата година

Страните от НАТО подписаха смекчен ангажимент да продължат да доставят на Украйна оръжия за около 40 млрд. евро през следващата година, съобщиха дипломати. Инициативата, която ще бъде представена на Срещата на върха във Вашингтон следващата седмица, беше обявена от ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг. Тя трябва да затвърди западната помощ за Киев във войната му с Русия през следващите години, предаде АФП.

Планът беше страните да обещаят да продължат да предоставят подкрепа с темповете, с които правеха това след нахлуването на Москва в Украйна и да разпределят вноските по-справедливо.

НАТО изпраща постоянен специален пратеник в Киев

Дипломати обаче обявиха, че водещата сила - Съединените щати, настоява обещанието, което не е правно обвързващо, да бъде преразгледано през следващата година.

Аргументът на Вашингтон беше, че не е юридически възможно правителството да ангажира всички бъдещи администрации с разходи. Предложението за определяне на ясен начин за разпределяне на бъдещата помощ в зависимост от размера на брутния вътрешен продукт на всяка страна е отпаднало поради опозицията, водена от Турция, казаха още те.

В окончателния текст се споменава справедливо разпределение на тежестта и целта за по-пропорционален принос, но не казва и за използването на БВП като скала.

Обещанието е част от пакета за Украйна, който НАТО изработва за срещата на върха във Вашингтон. Киев ще получи и по-силни формулировки в заключителната декларация относно стремежа си да се присъедини, но не и конкретна покана за членство.