Буркина Фасо, Нигер и Мали се намират в трудна политическа ситуация

Всяка година от 2014 г. насам Адриара Траоре организира турне във Франция заедно със своята танцова група Amala Dianor. Тя трябваше да посети страната отново, но се оказа, че визата ѝ е отменена, след като Франция официално спря издаването им в Мали, Буркина Фасо и Нигер. Причината за решението е превратът, който свали президента на Нигер в края на юли, разказват от Voice of America.

Министерството на културата на Франция също издаде директива за спиране на сътрудничеството с артисти от тези страни. По-късно бе взето решение артисти с валидни визи да могат да участват в съществуващите вече партньорства. Това решава проблема в известна степен, тъй като визите за артисти се издават обикновено за няколко месеца, но после е необходимо ново издаване на документи, което е проблем. 

В съхраняване на традициите: Ще изчезнат ли ритмите на барабаните в Нигер

Всичко това се отразява изключително зле на хора, занимаващи се с изкуство в тези страни.

Дипломатическите спорове на Франция с военно правителство на Мали продължават, което доведе до експулсиране на френския посланик и изтеглянето на френските войски от Мали миналата година.

Американските войски се изтеглят от Африка

Група европейски граждани, живеещи в Мали, призоваха френското правителство да отмени визовите санкции. Никола Бушо е един от говорителите на Citizen Collective for Europe Mali Fraternity, която до голяма степен действа във Facebook и WhatsApp, заедно с колегите им в Буркина Фасо и Нигер. Те се обърнаха към френското правителство с отворено писмо, в което призоват да бъдат използвани дипломатически инструменти при търсене на решение на конфликта, а не заложник на кризата във взаимоотношенията да бъде населението на Мали.

Аласане Семаке е барабанист на групата Sahel Roots от Буркина Фано. Те са изключително популярни в страната и дори проведоха турне във Франция. Той заявява, че музиката и културата е това, което обединява хората и че връзките между страните не бива да бъдат прекъсвани, посочват от VOA.