Очаква се вотът да сложи край на 14-годишното управление на консерваторите

Ключови парламентарни избори във Великобритания. Очаква се вотът да сложи край на продължилото 14 години управление на Консервативната партия, като лейбъристите водят с голяма преднина в проучванията. Дългото управление на консерваторите беше белязано от референдума за Brexit, COVID кризата и напускането на Евросъюза през 2020 г.

Британският премиер Риши Сунак изненада собствената си Консервативна партия на 22 май, като обяви изненадващо предсрочни парламентарни избори. Гласуването беше предвидено за януари 2025 г.

46 млн. британци са приканени да изберат своите 650 представители в Камарата на общините -долната камара на британския парламент. Това, което изглежда сигурно е, че приключва цяла една епоха от съвременната история на Великобритания, ако се вярва на проучванията преди вота.

Борис Джонсън изненадващо подкрепи Сунак преди вота във Великобритания

След цели 14 години на власт и петима различни министър-председатели консерваторите са напът да загубят съкрушително властта. „Не мисля, че някога ще гласувам отново за консерваторите. След гласуването за Brexit, Борис Джонсън, Лиз Тръс напълно унищожиха доверието ми в партията, в която членувах доста дълго време”, заяви Кингсли Крейвън, жител на Лондон.

„През последните 14 години нямаше нещо, което да върви добре. Смятам, че е много важно да се постигне правилният резултат. Просто виждам възможност за сеизмична промяна и на това се надявам”, посочи Джеймс Ърскин, жител на Лондон.  

Не е сигурно дали премиерът Риши Сунак ще запази дори депутатското си място, коментира вестник "Гардиън" очакваната загуба за консерваторите и очертаващата убедителна победа за лейбъристите. Ако има някакво предизвикателство пред лявоцентристката Лейбъристка партия, ръководена от Киър Стармър, то е, че именно прогнозите за победата може да накара много британци да си останат по домовете.

„Честно казано, не мисля, че ще видим голяма промяна, независимо на това, какво правителство ще имаме. Всички те водят една и съща политика, в общи линии”, каза Роан Артанайки, жител на Лондон.

"Гласувам за лейбъристите, откакто имам право на глас. Вълнувам се и имам чувството, че нещата само ще стават по-добри", каза Елън Джонсън, жител на Лондон.

Проучванията на общественото мнение дават на лейбъристите победа с исторически мащаби. Тя обаче идва на мрачния фон на засилващите се икономически проблеми, нарастващото недоверие в институциите и разклатената социална структура. Много британски избиратели обаче не са привърженици на левицата, а просто искат промяна след дългото управление и сътресенията в Консервативната партия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase