За искри в структурите на движението призна и съпредседателят Джевдет Чакъров

След като вчера най-голямата парламентарна сила ГЕРБ-СДС не успя да състави редовно правителство, все още не е ясно каква ще е съдбата на депутатите от ДПС, които гласуваха против проектокабинета "Желязков". Председателят на партията Делян Пеевски заяви след гласуването, че депутати ще бъдат тези 30, които са се обявили "за" предложеното от ГЕРБ-СДС правителство.

Че има искри в структурите на движението призна и Джевдет Чакъров. След дълго мълчание съпредседателят на ДПС обясни, че в партийните редици има проблем. "Като цяло в групата има напрежение, защото колективните органи трябва да работят. Да се надяваме че няма да има разцепление. Единството и силата трябва да бъдат запазени. Едноличното управление води до тези процеси", коментира Чакъров.

Рамадан Аталай: Има разногласия за начина, по който се управлява ДПС Той припомни, че в ДПС всички са евроатлантици и отговори на критиките на Пеевски за това, че той и още 14 депутати гласуваха против кабинета "Желязков". "Ние се съобразихме с позицията на Доган. Да, г-н Желязков е прекрасна кандидатура за министър-председател. Не е нормално обаче в една европейска страна да няма преговорен процес, за да се види дали програмите съвпадат и да имаме ясни цели. Страната е в критична ситуация" допълни той.

Че е следвал принципите на почетния председател потвърди и Джейхан Ибрямов, който вчера гласува въздържал се, а после написа в социалните мрежи, че вотът му е бил против, но системата го е отчела грешно.

"Гласувах според волята на почетния председател, който олицетворява преходните ценности и стратегическите цели на партията", обясни той.

В четвъртък на обяд стана ясно, че и Ибрямов вече няма да е част от парламентарната група на движението.

ДПС изключи още един депутат от парламентарната си група

Другият изключен от групата - Рамадан Аталай, затвърди позициите си, че конфликт по високите етажи на движението има.

"Единият води автентичната политика на ДПС, което не си личи, защото той не е от много активните, но по всяка вероятност ще стане. А другият е много амбициозен - пожелавам му да си постигне амбициите. Има разногласия между г-н Доган и г-н Пеевски, между партията и начина на управление на партията", коментира той. Част от депутатите, които дадоха зелена светлина за кабинета на ГЕРБ-СДС, обаче останаха лаконични за процесите в ДПС. Хамид Хамид нарече хипотезата за разцепление "абсурдна". А Искра Михайлова обясни, че всеки депутат има право да решава как да гласува.