Медиците апелират родителите да наблюдават децата си повече

15-годишно момиче беше прието в тежко състояние в болницата в Пазарджик. То е направило гърч, след като е пушило вейп. Лекарите предупреждават, че достъпът на деца до вейпове с опасен микс от съставки е изключително лесен и искат законови промени, които да ограничат продажбата.

Момичето било докарано с линийка в болницата. „Пристигна с гърчова симптоматика и объркана. Трудно успяхме да вземем от нея информация, че е употребявала вейп”, обясни зам.-началникът на Спешното отделение в МБАЛ – Пазарджик Димитър Бакалов.

Доц. Милена Енчева: Хроничната кашлица е най-честият симптом при пушачите

След 12 часово лечение състоянието ѝ се е подобрило. Лекарите са я задържали в болницата за наблюдение, след което тийнейджърката е изписана. Социалните започнаха проверка. „Изисква се среща с родителите и детето. Това, което разбрахме от болницата - няма риск за момичето”, каза директорът на „Социално подпомагане” – Пазарджик Цветелина Арапова.

Лекарите предупреждават, че вейповете съдържат опасни съставки, които могат да причинят белодробни заболявания, сърдечни проблеми, дихателна недостатъчност и алергични реакции, особено при деца.

„Тази течност съдържа никотин, други вещества, ароматизатори и овкусители. Проблемът е, че достъпът до нея е изключително лесен. Можете да си закупите вейп с активната съставка на марихуаната като единственото, което ви възпира, е едно въпросче - имате ли 18 години, в сайта, в който се поръчва”, добави Бакалов.  

„Това е тенденция и като райския газ, и като към марихуаната. На близки метри от училища също се продават такива тютюневи изделия. Започваш с това и после минаваш през цигарите, през любопитството на марихуаната и оттам нататък към твърдите наркотици”, предупреди Арапова.