Повече от 2 седмици единственото, което могат да правят депутатите, е да изслушват министри

Докато вътрешнопартийните трусове и възможността да се формира правителство са на преден план, на заден остава работата на самото Народно събрание. Повече от 2 седмици единственото, което могат да правят депутатите, е да изслушват министри. Причината е, че до момента няма гласуван правилник, по който да работят народните избраници. В този правилник трябва да бъдат записани и комисиите. Без комисии не може да се разглеждат нито нови закони, нито пък да се поправят действащи текстове. Така днес депутатите изслушаха служебния премиер и министри по въпроси свързани с позицията на страната ни за срещата на върха на НАТО, поставиха въпроси за войната в Украйна, както и за отношенията ни със Северна Македония.

Въпросът какво всъщност пише в позицията на страната ни, която ще бъде представена на срещата на върха на НАТО следващата седмица във Вашингтон наложи дискусията да се засекрети.

Главчев: България не предвижда изпращане на войници в Украйна

Според Корнелия Нинова от БСП само 12 депутати са прочели позицията, която е в секретната секция. „Във ваш интерес е да я разсекретите и да кажете, че няма да изпращаме войски в Украйна”, заяви Корнелия Нинова.

„Въобще не може и да става дума за изпращане на войници в Украйна. Нито се обсъжда, нито ще се обсъжда”, отговори Димитър Главчев. „Президентът Радев е прав, когато е отказал да води и защитава подобна теза пред партньорите ни в НАТО. Предлагам заседанието да е закрито", заяви Тошко Йорданов, ИТН. А предложението беше прието.  След като камерите отново получиха достъп до залата бяха поставени въпроси около войната в Украйна и депутатите отново се върнаха на темата за изпращане на български военни там. „Решението за изпращане на военнослужещи е на НС и ние от ГЕРБ никога няма да допуснем разглеждането на такава точка”, заяви Христо Гаджев, депутат от ГЕРБ-СДС. „Повече ме безпокои влиянието на тези новини не върху въоръжените ни сили, колкото върху обществото”, каза министърът на отбраната Атанас Запрянов. Служебната власт трябваше да отговаря и на въпроси натискана ли е да промени позицията си за Северна Македония по отношение на изискванията, които съседката ни трябва да изпълни по пътя й към Европейския съюз. „Премиерът Мицкоски заяви, че ще чака по-разумен премиер в София”, каза Ангел Георгиев от „Възраждане”.

А Димитър Главчев се обърна към политиците в Северна Македония.

„Спазвайте договорките, които и вие сте приели. Така че може би ще трябва да се търси по-разумен премиер от мен, за да бъде осъществен натиск в тази посока”, каза Димитър Главчев.