„Зад неадекватни и безгръбначни позиции не съм заставал. Затова отказах да отида във Вашингтон", каза Радев

„Не приемам правителството да превръща България в безсрочен донор за войната в Украйна, забележете – „до крайна победа”, без на тези, които са изготвили и приели тази позиция, да им е ясно какво значи „крайна победа”, как ще се постигне тя, какво ще ни струва като време, пари, ресурси и най-вече - като риск. С всеки изминал ден рискът от тази война расте”. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по повод днешното изслушване на външния и на военния министър в парламента. Пред депутатите бяха обсъдени националните рамкови позиции за Срещата на върха на НАТО.

„Зад неадекватни и безгръбначни позиции не съм заставал. Затова отказах да отида във Вашингтон и да отстоявам такава позиция”, заяви държавният глава.

Радев отказа да води българската делегация за Срещата на върха на НАТО

„Не съм съгласен с поетия ангажимент – конкретна финансова помощ, тя никак не е малка, и то за въоръжение на Украйна. Не съм съгласен и с ангажимента на предоставяне на оръжие от арсенала на Българската армия преди да сме получили заместващи образци”, каза президентът.

„Искам ясно да заявя, че едва ли има някой, който повече от мен да е настоявал и работил за модернизацията на Българската армия, за укрепване на националния капацитети и укрепване на съвместимостта с нашите съюзници. Затова смятам, че българското правителство дължи обяснение на всички български граждани за поемане на ангажименти за войната в Украйна", обясни Румен Радев.

Той акцентира, че едва ли някому е ясно какво означава за самата Украйна да воюва до „крайна победа” и какво ще остане от украинските въоръжени сили, военнослужещи, инфраструктура и икономика на страната от тази дългосрочна победа.