Разказва „Дойче Веле”

700 км през пустинята, на температури до 50 градуса по Целзий и пясък докъдето погледът ти стига. От Зуерат до крайбрежния град Нуадибо. Това е един от най-дългите и тежки влакове в света - влакът за желязна руда на мавританските железници.

Линията минава около 700 км от мината за желязна руда до терминала за товарене в Атлантическия океан. Това е единствената железопътна линия в страната. Влакът е незаменим и за хората.

200 вагона са за руда, един – пътнически. На връщане влакът е празен, така че много се качват във вагоните за руда. Влакът превозва и багажа им, и дори камилите им. Пътуването е безплатно. В пътническия вагон пътуването струва сума, равна на около 5 евро. 

Заражда се и специален вид железопътен туризъм. Малък град на средата на трасето се възползва от него. Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.