Очаква се лидерът на партията Киър Стармър да бъде назначен за премиер днес

Разгромна победа за лейбъристите на парламентарните избори в Обединеното кралство. Според предварителните резултати партията печели 410 места в 650-местната долна камара на британския парламент.

Борис Джонсън изненадващо подкрепи Сунак преди вота във Великобритания Това слага край на 14-годишното управление на консерваторите в страната. Макар социолозите да предвещаваха загубата, в редиците на партията описаха случващото се като "изборен Армагедон".

В парламента влизат и 14 депутати от формацията на Найджъл Фараж, който изненадващо се включи в надпреварата преди месец. Със своята антиевропейска реторика, Фараж беше сред основните двигатели на Brexit. Риши Сунак вече призна победата на лейбъристите и поиска извинение за провала на партията си от своите избиратели.

"Лейбъристката партия спечели тези избори. Обадих се на сър Киър Стармър, за да го поздравя за победата. Британският народ даде своята отрезвяваща присъда тази вечер. Има много какво да научим и да променим. Поемам отговорност за загубата", заяви премиерът Риши Сунак. 

Очаква се лидерът на лейбъристите Киър Стармър да стане министър-председател още днес.Бъдещият премиер се ражда преди 61 години, в семейството на механик и медицинска сестра. Кръщават го Киър, като първия лидер на лейбъристката партия – Киър Харди. Той повежда лейбъристите в труден момент и обещава нова ера в партията . Извежда я от съкрушителна изборна загуба през 2019 година, до съкрушителната победа 5 години по-късно.

''Тази вечер хората тук и в цялата страна казаха думата си и са готови за промяна, за да сложат край на политиката като представление. И за завръщане към политиката в служба на обществото. Промяната започва точно тук, защото това е вашата демокрация, вашата общност и вашето бъдеще. Вие дадохте своя глас. Сега е време ние да ви служим. Благодаря ви много'', каза Стармър в обръщение към избирателите.

Не се очертава да има голяма промяна във външната политика на Обединеното кралство след вчерашните избори. Макар спечелилата партия да беше против излизането на страната от Европейския съюз на референдума през 2016 година, тя не смята да преразглежда този въпрос. По-скоро ще се насочи към създаване на по-добри отношения с Европа и към евентуално преразглеждане на постигнатото отклонение от консерваторите споразумение за Брекзит.

Политическите анализатори и медиите са категорични, че лейбъристите са постигнали историческа победа.

 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase