Темата коментираха социологът от „Галъп” Андрей Райчев и политолозите проф. Румяна Коларова и проф. Светослав Малинов

Редовно правителство или предсрочен вот? Какво е решението на политическата криза? Има ли политическа воля за реализиране на третия мандат? Ще продължи ли разцеплението в ДПС? Актуалните теми от политическия ни живот в студиото на „Здравей, България” коментираха социологът от „Галъп” Андрей Райчев и политолозите проф. Румяна Коларова и проф. Светослав Малинов.

„Ако трябва да говорим за вероятности – най-вероятно е да има предсрочни избори през втората седмица на октомври. За да може кампанията да се разгърне след 15 септември. Що се отнася до третия мандат – все още има минимална възможност за него, но ако всички се отнесем сериозно и без подигравки към темата за експертен кабинет”, заяви проф. Малинов.

След провала на първия мандат: Какво предвижда конституционната процедура

Според проф. Коларова „не е възможно да има съгласие за кабинет с третия мандат”. „В текущата ситуация не виждам как би могло да се сформира подобно правителство. Защото нито за първата, нито за втората политическа сила е възможен такъв кабинет. Това означава, че трябва да се сбъдне конструкцията мечта на „Възраждане” – всички срещу ГЕРБ и ДПС. Но не мисля, че това е възможно. В момента изборите са не само най-вероятният, но може би и единственият възможен изход”, подчерта тя.

По думите на Райчев „България в момента е в ситуация на белким, санким и чунким”. „Белким изразява някаква малка надежда, че ще стане. Санким е скептицизъм, а чунким - нещо враждебно срещу теб. Това е състояние, неизразимо на евроатлантически език, много българско състояние", посочи той. 

Целия разговор гледайте във видеото.