Той се ангажира с проверки на сигнали за опорочени конкурси за назначения в местната власт

При всички смени, които са направени, е спазен законът. Няма нищо по-логично за мен от това служебно, надпартийно и безпристрастно правителство да придвижи назначения на представители на службите, особено които са с изтекъл мандат. Това каза служебният премиер Димитър Главчев в отговор на въпрос от ПП-ДБ в рамките на блицконтрола относно назначения в изпълнителната и местната власт, смени на областни управители, оставки в регулаторите и прекратени конкурси.  

Министър-председателят посочи, че още на първото си заседание четвъртият служебен кабинет (оглавен от Гълъб Донев) е сменил 25 от 28 областни управители, а една седмица след встъпването в длъжност на кабинета „Янев“ са сменени всички на този пост. 

Премиерът на изслушване в НС за Украйна, Скопие и позицията за срещата на НАТО (ОБЗОР)

"За факти, които ми съобщавате, за опорочени конкурси – ангажирам се, каквото е в рамките на изпълнителната власт, да бъде проверено и, ако тези конкурси са опорочени, да се проведат наново", заяви служебният премиер. 

"Бих приел да отговарям за всичко, но за назначенията в местната власт няма как. В решенията, които съм взимал, съм се водил от Конституцията и законите на страната. Отговорността си я нося аз", заяви още Главчев. 

„Няма как България да се превърне в безсрочен донор на Украйна. Ангажименти могат да се поемат, само когато се утвърдят такива в Закона за държавния бюджет, който предстои да се гледа от НС. Ако не бъдат предвидени определени суми, няма как да се отпуснат”, каза служебният премиер в кулоарите на парламента. 

Той поясни, че планирания за отпускане ресурс е в размер на 80 млн. евро.

„Ние сме посочили такава сума в позицията, всичко е предмет на разговори. На срещата на НАТО отиваме с готовност за тези пари. Ние не даваме окончателна заявка, че ще ги осигурим – отиваме във Вашингтон с решенията на НС, които са приети досега. Аз поемам ангажимент -  позицията на България на срещата на върха да не излиза от решенията на НС”, каза още той.

Според служебния премиер вече е посочено за какво ще бъдат предоставени въпросните средства.

„Няма да бъдат изпращани български войски в Украйна. Освен военнотехническа помощ, е включена и всеобхватна такава - социална и политическа", добави премиерът.