Банката се притеснява от дезинфлацията

Членовете на Европейската централна банка в голямата си част са уверени, че инфлацията в еврозоната ще продължи да спада, но някои изпитват безпокойство от намаляването на лихвите през миналия месец предвид множество негативни изненади, показва стенограмата от последната среща на ЕЦБ, публикувана в четвъртък и цитирана от агенция „Ройтерс” и БТА.

ЕЦБ намали основните си лихви с по 25 базисни пункта на последното заседание на 6 юни, след като преди това де факто обеща подобен ход, но в същото време отбеляза, че времето за всяко едно последващо понижение все още не е решено, докато няма по-голяма увереност, че ценовият растеж ще се придвижи към целевото ниво от 2% през следващата година.

През последните седмици централните банкери дадоха ясно да се разбере, че няма да има промяна на лихвите на следващата среща на ЕЦБ на 18 юли предвид упорито високата инфлация в сферата на услугите, но остава като възможност следващо понижение през септември.

ЕЦБ: Още не е сигурно, че заплахата от висока инфлация е преминала

„Някои членове смятат, че наличните данни след последното заседание не са повишили увереността им, че инфлацията ще достигне целта от 2 на сто през 2025 г. Това предполага, че намаляването на лихвените проценти не е напълно в съответствие с принципа на зависимостта от постъпващите данни и че има аргумент за запазване на лихвените проценти непроменени на настоящата среща”, се посочва в протоколите от последното заседание.

Въпреки това, всички, с изключение на шефа на Австрийската централна банка Роберт Холцман, в крайна сметка се съгласиха с намалението на лихвите на заседанието на 6 юни. Някои от членовете на ЕЦБ обаче са отбелязали, че ръстът на заплатите е бил изненада във възходяща посока и инфлацията е изглеждала по-упорита от прогнозираното, така че рисковете са били насочени към по-високи от прогнозираните стойности на инфлацията. 

„Това показва по-голяма гъвкавост в бъдеще, което може да увеличи ценовия натиск за известно време, дори ако самите заплати са изоставащ индикатор. Следователно, всяко по-нататъшно забавяне на връщането на инфлацията към целта може да затрудни продължаването на фиксирането на инфлационните очаквания в бъдеще”, се съгласиха някои от членовете на ЕЦБ по време на заседанието на 6 юни, като добавиха: „Всичко това предполага, че „последната миля" - последната фаза на дезинфлацията, е най-трудната”.

ЕЦБ заяви, че „повечето членове" са изразили продължаваща или повишена увереност, че инфлацията е на път да се върне обратно до целта от 2% в края на 2025 г.