Салим беше задържана преди дни с Европейска заповед за арест

Апелативният съд в Бургас пусна под „домашен арест” 44-годишната Гюлгес Салим от Камено, обвинена в търговия за бебета в Гърция. Всички деца са били родени в болница в град Катерини.

Салим беше задържана преди дни с Европейска заповед за арест за престъпление, извършено в периода 2013-2015 година. Ако бъде призната за виновна, може да получи наказание от 5 до 10 години лишаване от свобода.

"Между 2013-2015 г. е способствала за намиране на лица от женски пол, които искат да продадат своето дете и в същото време е съдействала и на гръцки семейства, които искат да осиновят такова дете. Тук се касае за 17 случая", заяви говорителят на Окръжната прокуратура в Бургас Христо Колев.

Трафик на бебета в Гърция: Кои са задържаните българки и как е действала схемата

В Съдебната палата се появи съпругът ѝ, който разказа, че живеели в Германия от осем години и обвинението било несправедливо. "Няма такива работи, какво говорим? Какви бебета да продаваме? Какво е това нещо? 17 години живея с тази жена, аз ли няма да знам?"

Българската гражданка е обявена за международното издирване от гръцките власти с цел провеждане на наказателно преследване. Издадената от съда в Гърция Европейска заповед за арест е във връзка с водено срещу 44-годишната разследване за 17 деяния, квалифицирани като посредничества при осиновявания с користна цел.

"Не е била уведомена и не знае,че е била издирвана.От години живее в чужбина. До този момент никой не ѝ е изпратил призовка или я уведомил затова, че е била издирвана по някакво разследване в Гърция. Научава едва сега, когато я задържат", обясни адвокатът Калин Янев.