До 15 януари 2025 г. ще излезе докладът на ЕИБ за болницата

„48 години върви процесът за изграждане на Национална детска болница. Последните 35 години по този въпрос не е правено нищо. Плановете са ни през август 2028 г. тя да отвори врати”. Това заяви в студиото на „Денят на живо” по NOVA NEWS д-р Влатко Глигоров – директор на Здравната инвестиционна компания за изграждане на детска болница. 

Здравният министър: Изграждането на бъдещата детска болница няма да се забави (СНИМКИ)

По думите му той е поел ангажимента този процес да се реализира за 48 месеца. „В момента ние не знаем точно как ще изглежда болницата. Консултантите, които ни съветват - белгийско-испански консорциум, имат множество обекти в света, имат идея как тя трябва да изглежда”, поясни Глигоров.

Същите експерти преди това консултираха и екипите за детската болница в Бургас, „Света Анастасия”, обясни той и допълни, че и тя е в строеж. Те имат опит с нашето българско законодателство. „В момента не мога да ви отговоря на въпроса как точно ще изглеждат стаите, каква ще бъде височината, дали ще има легла за родители, дали ще има хотели за родители”, обясни д-р Глигоров. До 15 януари ще излезе докладът на ЕИБ за болницата, допълни д-р Глигоров.