Приходите не са толкова големи за икономиката, уточни той

Германската икономика е много голяма и 1 млрд. евро не е толкова много. Ефектът от туристите, които пристигат, за да гледат футболното първенство, не е толкова голям. Това заяви проф. Тимо Волмерсхаузер от Института за икономически изследвания ИФО, който публикува главните прогнози за печалбите за Германия по време на Европейското първенство. Той гостува на предаването „РеВизия” по NOVA NEWS.

Германски производители са против мита за електромобили от Китай

„Това е много краткотраен ефект, но все пак ще го има. Ако изчислим, че идват 600 000 туристи, то всеки един от тях харчи средно по 1400 евро за престоя си в Германия. Много германци гледат футболните мачове, но от това не виждам голям ефект. Те харчат само, когато отидат на публични места – в бирарии или ресторанти. Те харчат парите си за футбол, но ги спестяват от другаде – купуване на нови дрехи или посещение на театър”, каза проф. Волмерсхаузер. 

Музеите в Берлин, които задължително трябва да видите (ГАЛЕРИЯ)

По думите му до голяма степен общините плащат за инфраструктурата, по която идват футболните фенове, за да гледат мачовете. Той призна, че от година германската икономика е в застой. Инвестициите на фирмите са много ниски, допълни Тимо Волмерсхаузер.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase