Преди дни той обяви, че спира процедурата за провеждане на конкурс

Как да изглежда и къде да бъде поставен Войнишкият паметник в София. Тази тема предизвика изслушване на столичния кмет Васил Терзиев в Общинския съвет, дни след като той обяви, че спира процедурата за провеждане на конкурс.

Вероятно мнозина са виждали лъва в градинката пред НДК. Той е част от разрушения Паметник на първи и шести пехотен полк. Този мемориал е бил изграден през 1934 г. Откриването прави цар Борис III. По време на бомбардировките над София паметникът е сериозно повреден, а през 1979 г. е разрушен напълно, за да поставят на негово място паметника „1300 години България”. В оригиналния мемориал лъвът е стоял пред три стени с паметни плочи, подредени в П-образна форма.

Терзиев: Ще проведем нов конкурс за възстановяването на войнишкия паметник пред НДК

Дали Войнишкият паметник да остане на автентичното си място и дали да бъде проведен архитектурен конкурс за изпълнение на проекта противопостави общинските съветници.

„Всички се обединяват от нуждата да има паметник, който да почита паметта на загиналите в Балканските войни и Първата световна война. Различните мнения са за това как най-добре да бъдат почетени - дали това да бъде мястото, но да бъде по-различен паметникът, дали паметникът да бъде във възможно най-близък до оригинала вид, но друго място, или да продължим с решението на комисията”, каза Терзиев.

Предложеният проект срещна несъгласие от професионалната гилдия на архитектите. „Начинът, по който бяхме тръгнали да го реализираме, по-скоро щеше да ни доведе до поредния път, в който няма да се случи, въпреки желанието на огромна част от обществеността”, предупреди столичният кмет.

„Трябва наистина да добием представа за монументалността на тези стени. Обръщам внимание, че те са с големина 22 на 11 метра - тези, които са изток-запад. Тази, която е в южната част, е с размери 11 на 11 метра. Това е с височината на 3-4 етажна сграда”, каза главният архитект на София Здравко Здравков.

Ако победителят в проекта реши да обжалва решението за вече спечеления конкурс, е възможно София да остане без този паметник дълги години, смята председателят на комисията по култура.

„Ако това не се случи, ние сме изправени не само пред протести, а пред много по-лошо - да не можем да възстановим този паметник през следващите години. Има избран изпълнител, той е с проект, който е одобрен при една прозрачна, законова процедура, която не е била атакувана в нито един момент по време на провеждането. Има утвърдителен протокол от страна на кмета. После, незнайно защо, той е бил анулиран”, каза председателят на Комисията по култура в СОС Мирослав Боршош.

В крайна сметка - окончателното решение ще бъде взето на заседание на СОС следващия четвъртък.