Компанията захранва Аксаково, Аврен, Дългопол, частично Провадия и Суворово с живителната течност

От "Водоснабдяване и канализация - Варна" ООД призоваха населението на Варненска област да използва разумно и само по предназначение питейната вода. „Поради трайното засушаване, високите температури и липсата на валежи през летните месеци има значителен спад в нивото на подпочвените води, които захранват водоизточниците в голяма част от населените места в областта”, информират от пресцентъра на дружеството, цитирани от кореспондента на БТА. 

Пернишко село е без вода в продължение на три дни

То отговаря за доставката на вода до голяма част от общините Аксаково, Аврен, Дългопол, частично Провадия и Суворово от подземни води, чрез каптажи, дренажи и шахтови кладенци, които генерират вода от плитки водоносни хоризонти и са в пряка зависимост от повърхностните води и валежи. При по-продължително засушаване, на каквото сме свидетели в последните години, нивата на подземните източници също спадат, уточняват специалистите. 

Безводие в разгара на лятото: Кой и защо спря водата на хотели в Поморие

Недостигът на вода в тези водоизточници, които са 320 на територията на областта, е основна причина за намаленото водоподаване. То се случва основно през летния сезон. За да се ограничи ефектът от този недостиг, дружеството призовава за разумно и рационално използване на наличните водни ресурси - предимно за питейно-битови нужди, а не за поливане, миене на лични автомобили, пълнене на басейни и пр. дейности, които могат да се извършват с непитейна вода.

За ефективното им използване и набелязването на мерки за оптимизиране на организацията на водоползване от населението в общините от Варненска област предстои тематична среща между ръководството на "ВиК - Варна" и кметовете от областта. От дружеството не са наложили никъде воден режим, а ако някъде има, това е направено на местно ниво.  

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase