То е предназначено за хора с различни говорни нарушения и патологии

Някои хора, които са загубили способността си да говорят, все още могат да движат гласните си струни. Сега вече съществува решение на техния проблем, предаде Voice of America. Инженери от Калифорнийския университет в Лос Анджелис разработват устройство за улавяне на сигналите, произвеждани от мускулните вибрации на гласните връзки. Изследователят Зиюан Че използва изкуствен интелект, за да трансформира тези сигнали в говор. „Този електрически сигнал ще бъде подаден към задвижването или към частта на високоговорителя, който ще издаде звук. Така че целият процес, от засичането до обработката и след това до задействането, реализира крайната цел - да ви помогне да говорите, без да използвате гласните си струни“, обяснява Че.

Магнито-механичната мембрана, преобразуваща вибрациите на мускулите на гласните струни в електрически сигнали, е мека и разтеглива, така че може да се носи удобно. Те смесват магнитни наночастици с меки полимери и я оформят с помощта на традиционна японска технология за рязане на хартия, казва изследователят Джинг Сю. „Направихме слоя с шарка киригами, което го прави още по-мек“, казва Сю.

Здравословните навици неутрализират ефекта на гените, които съкращават живота Изследователите обучават изкуствен интелект да разпознава вибрациите на мускулите на гласните струни на различни хора. Джун Чен ръководи проекта в Училището по инженерство „Самуели“ на Калифорнийския университет. „Вашите мускулни вибрации могат да бъдат различни. Трябва да обучим устройството, преди то да е готово за употреба. А след това първо ще анализираме тези електрически сигнали, за да изградим персонализирана база данни с речник“, казва Чен.

Компютри четат мислите ни: Иновации в помощ на парализирани пациенти Предназначен да помага на хора с различни говорни нарушения и патологии, Чен казва, че планира да тества устройството по време на собствените си лекции, които могат да продължат до три часа и понякога натоварват гласа му.