Той е получавал стотици хиляди долари под формата на пари в брой, златни кюлчета и скъпи коли, твърди обвинението

Процесът за корупция срещу американския сенатор Робърт Менендес завърши с осъдителни присъди по всички обвинения срещу него, съобщава Voice of America. В зашеметяващ обрат на събитията, един от най-влиятелните сенатори на САЩ, Робърт Менендес, беше признат за виновен за взимане на стотици хиляди долари подкупи в замяна на използване на високия си пост, за да защити двама бизнесмени и да покровителства египетското правителство. 

“Шокиращи нива на корупция, стотици хиляди долари подкупи под формата на пари в брой, златни кюлчета, скъпи коли - това са само част от облагите за Робърт Менендес”, коментира случая Дамян Уилямс, прокурор на САЩ в Южния окръг на Ню Йорк.  

След решението на заседателите, пред съда в Манхатън, сенаторът от Ню Джърси категорично отрече обвиненията. „Дълбоко съм разочарован от решението на съда. Вярвам, че законът и фактите не подкрепят това решение и че ще успеем при обжалването. Никога не съм нарушавал публичната си клетва. Винаги съм бил патриот. Никога не съм работил бил чужд агент”, казва Робърт Менендес.  

Съветникът на Тръмп се предаде в затвора, за да излежи присъдата си

Съдебните заседатели прекараха повече от 12 часа в продължение на три дни в дебати, преди да стигнат до присъдата в процеса, който продължи девет седмици. „Това е историческа присъда, защото сенатор Менендес не само е осъден за корупция, но и за това, че е действал като агент на чуждо правителство“, коментира Неама Рахмани, бивш федерален прокурор.  

Рахмани казва, че сенаторът може да прекара години зад решетките. „Максималната възможна присъда по някои от обвиненията е 20 години затвор. Това съдебно преследване и присъда показват, че никой не е над закона, включително и високопоставения сенатор Боб Менендес. Ако нарушите закона и ако вземете подкупи, ще бъдете хванати и осъдени”, казва Неама Рахмани, бивш федерален прокурор.  

Правният екип на Менендес обяви, че ще обжалва присъдата.