Барон Пиер дьо Кубертен, пренесъл Игрите от Древна Гърция

Сто години по-късно Олимпийските игри отново се провеждат в Париж. 10 500 спортисти от 206 делегации ще преминат с лодки по Сена на пищна церемония. За първи път извън стадион! Връщаме се назад в историята за да ви запознаем с човека, благодарение на който днес говорим за Олимпийски игри.

Грандиозно откриване на Летните олимпийски игри в Париж (СНИМКИ)

Пиер дьо Кубертен е бащата на съвременните Олимпийски игри. Френският барон, произлиза от знатно семейство, който искал за покаже, че образованието не може без спорт. Така през 1896 г. възобновява Олимпийските игри, които до четвърти век да се провеждали в Древна Гърция. Логично тази първа Олимпиада е отново в Гърция. На нея България също изпраща свой участник – гимнастикът Шарл Шампо.

Пренасяме се в имението от детството на Кубертен - шато Мирвил, където ни посреща неговият пра-племеник – Жак дьо Навасел дьо Кубертен. Именно там за първи път във Франция се играе тенис, който Кубертен внася от Англия. Г-н дьо Навасел, намираме се на великолепно място, част от историята. Можем ли да кажем, че именно тук са посети семената на световната спортна революция? - Да, определено можем да кажем това, тъй като Пиер дьо Кубертен е прекарал детството си тук, цялата си младост. Оттук е работил по всички свои големи образователни проекти за ролята на спорта в образованието. Кой всъщност е Пиер дьо Кубертен? Не говоря за историческата личност, а за човека? -Той е най-малкият от семейство с четири деца. Баща му е бил художник, а майка му интелектуалка, запалена по философията. Още като дете Кубертен се е интересувал от всичко ново – индустрията, търговията,  технологиите. Защо е бил толкова привлечен от спорта и неговите ценности? - Всичко започва през 1870 г., когато тук се е водила война. Франция губи срещу Германия. Тогава той си казва, че не е възможно да загубиш война. Това означава, че французите не са били подготвени да се защитават физически и психически. Много рано Кубертен е бил убеден, че психологическият аспект, е изключително важен за успеха не само в спорта, но и в живота. Така започва да мисли как образованието на нацията може да се подобри, за да създава енергични, интелигентни, устойчиви, отговорни граждани. А спортът дава  всички тези качества.

Кубертен също е бил голям спортист. Какъв спорт е практикувал? - Да, обичал е да спортува. Тренирал е бокс, конна езда .  Намирал е боксът за интересен, защото според него това е добър пример как спортът може да канализира насилието.

А как се ражда идеята да бъдат възобновени съвременните Олимпийски игри? - Кубертен е бил много любопитен. Обичал е да чете древногръцката история. За него Гърция е била пример по отношение на демокрацията и Олимпийските игри, които са се провеждали там до четвърти век, и чиято идея е почивала на световния мир. Казвал е, че иска да обучава ума и тялото на човешките същества за да спира войните. Сам казахте, че в античността, когато са се провеждали олимпийските игри, дори войните са спирали. Защо днес това е невъзможно? - Дали е невъзможно предстои да видим. Но и до днес, всеки път когато има игри ,призоваваме за олимпийско примирие. Това е официално искане на Международния олимпийски комитет.

Какво мислите за забраната на Русия да участва на Олимпийските игри? - Пиер дьо Кубертен винаги е искал игрите да продължават, независимо от всички политически проблеми. И е бил критикуван за това, особено за игрите през 1936 г. в Берлин. Тогава начело на германското правителство е бил Хитлер, който виждал в олимпийските игри идеална възможност да разпространява идеите си и да трупа нацистка слава, но Кубертен е смятал, че въпреки това игрите трябва да съществуват. Проблемът с руснаците, още повече в момент, в който се иска мир е, че е трудно да приемеш страна, която воюва по време на игри. Затова беше намерено решение Русия да не участва като държава, но при определени условия руски спортисти да могат да се състезават. Те са се готвили за това събитие и не е честно да плащат за решенията на политическия си лидер.

„Важното е участието, а не победата!”. Този олимпийски девиз приписваме на Кубертен. Наистина ли той е произнесъл тази популярна фраза?

- Всъщност, не точно. Това е изречение, изречено от американски епископ по време на спортно състезание. Пиер дьо Кубертен е казвал, че най-важното не е да си победител, а да си се борил достойно, да надминеш себе си. Това не означава, че победата няма значение, но когато печелим, трябва да побеждаваме преди всичко себе си за да стигаме по-далеч.

Политическата ситуация в света е доста сложна и едно от най-големите предизвикателства за Франция днес е сигурността. Смятате ли, че страната ще може да я гарантира по време на това глобално спортно събитие? - Мисля, че да. Според мен Франция е много добре подготвена по тези въпроси. Помощта, която страната предоставя на Украйна например, показва, че имаме добре развити технологии в тази област, така че вярвам, че при опасност ще може да се защити. Знаете, през последните месеци олимпийският огън прекоси Франция, събиранията включваха хиляди хора и досега нямаше нито един инцидент.

Ако барон Кубертен беше жив, какво не би харесал в спорта днес? - Мисля, че не биха му харесали парите. Щеше да бъде шокиран от парите в определени спортове като футбола и тениса. И тъй като познавам, донякъде, суровия му характер, смятам, че би поискал тези два спорта да бъдат премахнати от Олимпийските игри. Как можем да завършим този разговор? Да сложим красив финал. - През 1924 г.в Париж са проведени последните игри, председателствани от самия Пиер дьо Кубертен. Намирам за изключително, че 100 години по-късно можем отново да празнуваме това грандиозно събитие тук. Всъщност, всеки път когато има игри трябва да празнуваме и Кубертен, защото този нисичък, но много енергичен господин е в основата на най-голямото мирно глобално събитие. 

Цялото интервю гледайте във видеото.