Според кмета на града все още няма газоподаване в района

Ситуацията в село Гара Елин Пелин вече е спокойна. Голяма част от хората, които в четвъртък се евакуираха за минути, след като складове за фойерверки се взривиха, вече отново са по домовете си, за да видят щетите по имуществото си.

Почина момичето, пострадало при взривовете край Елин Пелин

Все още не са направени огледи в складовете, а полицейските служители предупреждават хората да заобикалят затворения участък - пътят от Елин Пелин към село Гара Елин Пелин. По данни на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” електрозахранването е изцяло възстановено. 

След взривовете в склад край Елин Пелин: Жертва, тежко пострадал и двама в неизвестност (ОБЗОР)

Жителите на Гара Елин Пелин се тревожат за чистотата на въздуха. Според данните на мобилната измервателна станция, няма опасност за хората. Нивата на фини прахови частици вече са в нормата, но се очаква и финалната оценка от Министерството на околната среда и водите.

„Според правилата на МВР, 24 часа след последния взрив, може да се влезе на място, за да се установи от какво е създаден той. От 6:00 ч. досега почти няма взривове. Нощта мина спокойно. Хората са по домовете си. Има остатъчна миризма, има взривове, които създават дискомфорт на хората, но ситуацията се нормализира. Надявам се последният взрив вече да е минал. По-големият проблем е, че няма газоподаване на цялата община. Преговаряме с органите на реда да се пусне, но ще отнеме два-три дни, за да се възстанови нормалната експлоатация на газ, коментира в ефира на „Събуди се” кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов.

„Все още има гърмежи, продължава да има огнища, където огънят все още не е загаснал. Няма непосредствена опасност. В последния склад, в който има останали количества взривни устройства, няма видими признаци за нови взривове”, заяви директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Александър Джартов.

Жертви на взривовете са 48-годишният преподавател в Минно-геоложкия университет доц. Петър Шишков и 20-годишната му дъщеря Кристина Шишкова, която също загуби живота си, въпреки усилията на лекарите. Двама души все още са в неизвестност. Единият е синът на собственика на складовете, а другият е служител. 

„Имаше големи взривове, 10 минути след това електричеството спря в нашия квартал. Частично взривовете продължават. Не си спомням преди да е имало такива взривове от тези складове”, разказва Емил, жител на Елин Пелин.

Репортер: Мартин Керефейски

ВСИЧКО ЗА ВЗРИВОВЕТЕ В СКЛАДА ЗА ФОЙЕРВЕРКИ ЧЕТЕТЕ ТУК