Гледайте епизода на туристическото предаване в неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Тази неделя ще си припомним пътешествието на “Без багаж“ до едно от най-красивите места в Мианмар - биосферния резерват на сладководното езеро Инле. То е второто по големина в страната с площ от 116 квадратни километра и е едно от най-високо разположените с надморска височина от 880 метра. Този необикновен воден басейн е дом на редица ендемични видове. Установени са над двадесет вида охлюви и девет вида риби, които не се срещат никъде другаде по света.

Местните рибари са известни с практикуването на отличителен стил на гребане. Те застават в предната част на лодката на единия си крак, а с другия прегръщат греблото. Някои местни разказват, че този уникален начин на придвижване се е наложил по необходимост, тъй като езерото е покрито с тръстики и плаващи растения, а това затруднява видимостта над тях в седнало положение. Изправените лодкари имат поглед далеч над тръстиките. Други са убедени, че това е вид тренировка за мускулите на краката поради обстоятелството, че хората живеят във водата и няма къде да се движат. Къщите им са доста малки като площ и ходенето из тях е почти незначително.

В допълнение към риболова, местните хора отглеждат зеленчуци и плодове в големи градини, които плават по повърхността на езерото. Плаващите градински легла се образуват от тежък ръчен труд. Фермерите събират водорасли от дъното и от по-дълбоките части на езерото, и ги превръщат в плаващи легла за градините си, закотвени от бамбукови стълбове. Тези градини се издигат и спадат с промените в нивото на водата и по този начин са устойчиви на наводнения. Постоянното наличие на богата с хранителни вещества вода води до изключително плодородие.

Гледайте “Без багаж“ всяка неделя от 13.00 ч. по DIEMA.