И има ли успели българи в Шанхай - разказва наскоро завърналият се оттам репортер на \"Календар\" - София Стойчева.

В студиото на "Здравей, България" гостува наскоро завърналият се от Китай репортер на "Календар" – София Стойчева, която наскоро участва със свой от късометражен филм на филмовия фестивал в Шанхай.

 

Пътуването на София Стойчева се превръща и в повод за заснемането на документален филм в две части за Китай. Зрителите на Нова телевизия вече видяха миналата седмица първия епизод, а тази неделя след централната емисия "Календар" ще могат да видят и втория.

 

В първата част акцентът пада върху това каква е представата ни за Китай и доколко отговаря тя  на действителността, докато централно място във втората част заемат успелите българи в Шанхай, а такива според репортера на "Календар" определено има.

 

София Стойчева разказа за зрителите на "Здравей, България", че има прилики в народопсихологията на българите и на китайците.

 

"Навсякъде има камери, които не само следят дали има нарушения в правилата за движение, но и ако ти откраднат колата ти винаги може да си я намериш. Там почти не се крадат коли. Наказанията за много строги, имам ефективни присъди и дори смъртни присъди, които са за корупция, измама. А това много ги плаши", сподели репортерът на "Календар".

 

Не пропускайте "Темата на Нова"  в неделя след централната емисия "Календар", за да разберете усеща ли се комунистическата идеология в Китай, как се забавляват китайците, какво е отношението им към чужденците и как един българите може да има успехи там.

А ако сте изпуснали първия епизод от документалния филм на София Стойчева, може да видите ТУК.