Според Руския съюз на туристическата индустрия...

Руският съюз на туристическата индустрия определи като "колосален удар по имиджа на страната ни" конфликтът между "Алма тур" и "България Ер".

 

От съюза заявиха още, че подготвят писмо до Международната асоциация на автопревозвачите с молба за помощ при разрешаването на ситуацията с руските туристи.

 

В рамките на парламентарния контрол ресорният министър Трайчо Трайков информира, че проблемните туристи обхващат едва 5% от общия поток на почиващите у нас това лято.

 

Икономическият министър допълни още, че е въпрос на предварително договаряне възможността, така наречената "Асистънс компания" да поеме въздушния превоз, в случай на конфликт между туроператор и дадена авиокомпания.

 

Такава практика съществува във Финландия. В Русия и Прибалтика обаче в  пакетите, за които туристите плащат, подобен казус не е предвиден. Що се отнася до персоналната отговорност, то тя беше потърсена.

 

По-късно днес с мотива "да не създава повече напрежение" изпълнителният директор на "Слънчев Бряг АД" Мария Михалева подаде оставка.