Решението за приемането ни в Шенген се отлага за пореден път...

Решението за приемането ни в Шенген се отлага за пореден път. Чак през септември ще се реши дали България и Румъния ще влязат в еврозоната. Това стана ясно снощи на заседание на Европейския съвет.

 

Председателят Херман ван Ромпой обсъди въпроса с премиерите на България, Румъния и Холандия – единствената страна, която отказва да подкрепи разширяването.

 

Според министър-председателя й Марк Рюте, София и Букурещ не предприемат достатъчно мерки срещу престъпността и корупцията. Според дипломати и анализатори северната ни съседка е по-големият проблем при присъединяването към Шенген.

 

По технически и политически причини обаче страната ни не може да бъде приета отделно в еврозоната.

 

"За нас е постижение, че 26 държави са категорични, че България и Румъния са изпълнили абсолютно всички критерии и че мониторинговият доклад няма никакъв смисъл да се цитира в това отношение", коментира премиерът Бойко Борисов.

 

"България ще покаже по този казус търпение и отговорност. България разбира, че натискът и чистото противопоставяне на една държава срещу друга държава в Европа не са добра рецепта за ситуацията, в която се намира Европа", заяви от своя страна президентът Росен Плевнелиев.