Свойствата на тези добавки обясни биотехнологът Алберт Кръстанов...

Комбинацията между пребиотици и пробиотици – синбиотиците работят за увеличаване броя на здравите бактерии и намаляване на вредните. Това обясни в предаването „На кафе" биотехнологът проф. Алберт Кръстанов. Пробиотикът инулин е естествен полизахарид, който се извлича от грудките и корените на някои растения. Той извежда от тялото ненужните за организма вещества и подпомага усвояването на витамините и минералите. Това доколко ефективен е даден синбиотик зависи от способността на различните пробиотични бактерии да оцелеят под въздействието на храносмилателните сокове и в алкалната среда на дванадесетопръстника, обясни още проф. Кръстанов.Той обясни, че синбиотиците имат антимикробни свойства – полезните бактерии укрепват чревните стени, измествайки патогенните организми, като по този начин им пречат да се закрепят на място, където да причинят заболяване.Част от разговора по темата вижте във видеото, а целият - в „На кафе" в Nova Play.