Те ще се провеждат в болница "Света София" до 15 февруари

Безплатни профилактични прегледи за рак на маточната шийка ще се провеждат от днес в болница "Света София" в столицата. Консултациите ще продължат до 15 февруари.

Прегледите ще бъдат извършвани всеки делничен ден от 9 до 12 часа. Записването може да се направи по телефона.

Според лекари страната ни заема водещо място по показатели на заболеваемост и смъртност от този вид рак сред държавите членки на Европейския съюз. Специалистите  напомнят, че само чрез организиран скрининг и профилактика могат да се предотвратят тежки усложнения и смърт.

Едва около една четвърт от случаите, обаче, се откриват в начален стадий. Специалистите напомнят, че за да избегнем тежката диагноза, най-важно е да се преглеждаме редовно. Диагностициран навреме – ракът може да се излекува напълно. Както и при другите онкологични заболявания – можем сериозно да намалим опасността, ако спазваме основни правила. Препоръчително е да спрем пушенето и да избягваме затворени помещения, в които се пуши. Важно е още да не се подлагаме на стрес и да поддържаме здравословно тегло – с балансирано хранене и редовни физически упражнения.

Ракът на маточната шийка е второто по честота раково заболяване сред жените между 20 и 45 години в целия свят. На всеки две минути някъде една жена умира от тази болест.