Управляващата партия събра десетки хиляди свои поддръжници

Напрежението в Грузия около законопроекта за контрол на чуждестранното влияние в политиката не спира да се покачва. Управляващата партия „Грузинска мечта”, която се опитва да прокара закона, събра снощи десетки хиляди свои поддръжници в центъра на Тбилиси. Според местни медии, повече от 100 000 души са били докарани в столицата с автобуси от всички части на страната.

Проправителственият митинг е реакция на продължаващите вече дни масови протести срещу текста, който според противниците му, е вдъхновен от руски закони, целящи да контролират гражданското общество. Проектозаконът предвижда неправителствените организации да разкриват чуждестранните си източници на финансиране. 

Законопроектът засили разделението в дълбоко поляризираната южнокавказка страна, противопоставяйки управляващата партия „Грузинска мечта“ на протестно движение, подкрепяно от опозиционни групи, гражданското общество, известни личности и президента.

При ескалация на напрежението, полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращи в Тбилиси, които изразяват недоволството си от законопроекта за чуждестранните агенти. Грузинската опозиция и неправителствени организации смятат, че текстовете погазват гражданските свободи. 

От 9 април управляващата партия се опитва да прокара законопроекта, след като не успя да го направи преди година, когато също имаше големи протести.

При демонстрациите във вторник вечерта след побой, е пострадал лидерът на основната опозиционна партия в Грузия. „Не си спомням през последните 34 години да е имало толкова много ентусиазъм, толкова много енергия и хората да са били толкова обединени от идеята за свободата и Европа”, каза бившият министър на отбраната на Грузия Тина Хидашели. „Тук сме, за да защитим решението на грузинското общество да се насочи към Европа. То обаче е блокирано от депутатите, които гласуват на второ заседание този закон. Той ще попречи на евроинтеграцията на Грузия. Ще стоим тук и ще протестираме мирно срещу това, ще правим всичко, което трябва да правят независимите грузинци”, каза Гиорги Клдашвили, изпълнителен директор на Института за развитие на свободата на информация.

ЕС призова Грузия да не приема закона за „чуждестранните агенти”

Хиляди на протест в Грузия, стигна се до сблъсъци с полицията (ВИДЕО)