Дефицитът вече гони сумата, планирана за цялата 2013 г.

Сериозно нарастване на бюджетния дефицит и през февруари, показват данните на финансовото министерство. 

Хазната е похарчила почти 750 млн. лева повече, отколкото е събрала. По план за цялата година преразходът трябва да бъде 1.1 млрд. лева. 

Факт е, че само за първите два месеца на годината дефицитът вече гони сумата, планирана за цялата 2013 г.. Това обаче поне засега не бива да ни тревожи, защото все пак данъчната кампания все още тече, така ще се очакват още постъпления до края на месеца, коментират експерти. репортерът на Нова ТВ Нели Тодорова. Иначе и фискалният резерв е по-малко, отколкото трябва да бъде - 3.9 млрд. лева. Това е под минимума от 4.5 млрд. лева, но изискването е сумата да е такава в края на годината. 

Всичко това обаче по никакъв начин не променя плановете на правителството събраните средства от различните министерства, които са над 40 млн. лева, да бъдат отделените за извънредни социални мерки. Голяма част от тази сума ще отиде за мерки, с които да намалее броят на хората без работа. По-малко ще са средствата за помощи, като целта е да се подкрепи пазара на труда.

Новината от деня е, че се очаква по 50 лева еднократно да получат майките, които отглеждат дете от 1 до 2 години. Тогава майчинството е в размер на 240 лева. Социалния министър Деяна Костадинова предпочете да не коментира идеята.

Държавният бюджет - на кого колко?

   Сметките към днешна дата - около 2.5 млн. лева ще отидат при социално слабите, които не са получили енергийни помощи, защото са превишили прага с до 10 лева, 1.2 млн. лева са предназначени за децата с увреждания . Малко над 2 млн. лева - за майките, които не работят и гледат децата си на възраст от 1 до 2 години. 3 млн. лева ще отидат, за да не спрат да работят социалните кухни. 

Като теглим чертата, сметката показва около 10 млн. лева за помощи - останалите пари ще отидат за създаване на работни места. Очакванията са да се намери работа за 2500 младежи до 29 години, както и за още 7000 души. Ще се подпомогнат и младите хора които излизат от домовете. 

Заради това, че бизнесът ще получи по-голяма част от парите, работодателите отчетоха, че са доволни. От своя страна синдикатите - не съвсем, и ще настояват за още един пакет от 40 милиона.

Григор Димитров от Българската стопанска камара подчерта, че по-голямата част от средствата е за активни мерки, т.е. осигуряване на работни места. Той гарантира и че ще има сериозен контрол върху отделените средства. 

Социалния министър Деяна Костадинова предпочете да не дава мнение за допълнителните пари за майките. 

Дали майките все пак ще вземат 50-те лева ще зависи от решението на кабинета. Тристранката е само консултативен орган и това че там всички са съгласни не означава, че решението ще се превърне във факт.

Социалния министър Деяна Костадинова отказа да отговори и на въпроса дали ако зависеше от нея, щеше да вдигне пенсиите с повече от процентите, които влизат в сила от днес. 

 

Служебното правителство публикува на сайта си основните приоритети, по които ще работи до изборите на 12 май. Сред акцентите са социалните мерки, за които информирахме по-горе, а също и пълна международна проверка на енергетиката по цялата верига, опростяване на фактурите, контрол в големите държавни компании като БДЖ и ВМЗ.