Той е провокиран от проверката срещу журналиста Борис Митов

Протест пред сградата на Съдебната палата в защита на свободата на словото у нас ще се проведе днес. Той е провокиран от проверката срещу журналиста Борис Митов за изнасяне на класифицирана информация. Тя започна заради публикувани от него документите, с които прокурорът Роман Василев е поискал по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев да бъдат приложени специални разузнавателни средства. Цялата документация по делото беше разсекретена от съда още по време на процеса.

 

Ние сме се запознали с решението на съда, но то е само по отношение на доказателствата, способите за извършване на СРС са държавна тайна”, каза  Румяна Арнаудова, прокурор в Софийска градска прокуратура.

 

„По-притеснителното е, че ме карат да си разкрия източниците, а ако не го направя, може да последват дела, обвинения”, коментира от своя страна Борис Митов. 

 

„На Борис Митов са снемани обяснения, като е разпитван откъде се е снабдил с тези документи и му е разяснена наказателната отговорност за лъжесвидетелстване и укривателство. Това не е заплаха, че ще бъде образувано дело”, отговори Арнаудова. 

 

Правото на журналистите да запазват в тайна своите източници е гарантирано от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, която е ратифицирана от България още в началото на 90-те години. В тази връзка има и решения на Европейския съд за правата на човека в Страсбург. 

 

Журналисти, правозащитни организации и други граждани обаче бяха притеснени от начина, по който прокуратурата е действала в този случай. Затова във Фейсбук е организиран протест пред сградата Съдебната палата в защита на журналиста и против ограничаването на свободата на словото.