Депутатите вече ще избират шефа на агенцията

Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за Държавната агенция за национална сигурност, които прехвърлят Главна дирекция за борба с организираната престъпност от МВР към ДАНС. Дебатите в пленарна зала продължиха четири часа и на моменти се нажежиха до степен, която изправи на нокти лидера на националистите Волен Сидеров и бившия транспортен министър Ивайло Московски, които се овладяха някъде между словесните нападки и физическата разправа. Измененията не бяха подкрепени от парламентарната група на ГЕРБ.

 

Законопроектът възстановява правомощията на родното ФБР и неговите агенти отново ще могат да работят по разследвания, да правят обиски и да извършват арести. Ключова новост ще е и изборът на председател на агенцията, който ще е вече в отговорностите на законодателния орган, а не на Министерския съвет. Дейността на ДАНС ще подлежи и на парламентарен контрол.

 

Новоизбраният министър на вътрешните работи се ангажира, че подчиненото му ведомство ще направи всичко възможно промяната да не доведе до сътресения във функционирането на ГДБОП и на министерството. По думите му с трансфера на дирекцията се цели постигане на по-добри резултати и в МВР, и в ДАНС. В изказването си пред депутатите той заяви, че ще има ясно разграничаване между функциите на двете силови структури, които ще работят при подобрено взаимодействие.