Ще бъде внесено и предложение за създаване на комисия, която да изработи нови изборни правила

На национална кръгла маса във вторник, 17 юни, ще бъдат обсъдени предложения за нови изборни промени. 

След среща с част от протестиращите заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова реши да покани всички граждански организации и движения да присъстват на обсъждането на идеи в парламента. 

Едно от исканията на протестиращите е за промяна на изборните правила и за нов Изборен кодекс.

„Изборни правила, които да осигурят честни избори, които да дадат възможност за включване на гражданите в политическия процес, защото демокрацията трябва да включва хората, а не да ги игнорира, не да ги демотивира за участие в изборите”, обясни Мая Манолова. 

Ето защо зам.-председателят на НС кани всички граждански движения на кръгла маса във вторник от 10.00 ч. в парламента, за да чуе и обсъди идеите им. Ще бъде внесено предложение за създаване на комисия, която да се занимава с изработването на новите изборни правила.

Гражданските организации няма да бъдат фон, а ще бъдат основен участник в процеса по изработването на новия Изборен кодекс, гарантира Мая Манолова.

Колко време ще е нужно ще зависи от идеите на гражданите и конструктивността на партиите,  допълни Манолова.

„Според мен честни избори въз основа на съществуващите правила няма как да бъдат проведени и справка за това са последните парламентарни избори”, подчерта тя.

Ще бъде предложено включването на гласуване чрез машини, като така, според Мая Манолова, ще бъдат преустановени всички манипулации с нелегално печатане и разпространяване на бюлетини. Тя допълни и че така купуването на избирателни гласове и подмяната на чували с бюлетини няма да има смисъл.

Според Манолова следващият избор за председател на ДАНС ще се случи с всички изисквания за публичен и прозрачен избор. На въпрос за това може ли Пеевски да се върне като депутат в Народното събрание, Манолова отговори така:

„Случаят е описан в разпоредбите на Конституцията – член 68 и член 72. Не се наемам да ги тълкувам. Според мен като юрист, една грешка, каквато беше изборът на Делян Пеевски, не може да бъде поправяна чрез друга грешка – чрез погазване на конституционните норми”

Посочените от Мая Манолова членове от Конституцията уреждат при какви условия депутат може да напусне парламента и кога може да се върне там.