Неговото музикално предаване звучи вече 45 години без прекъсване

Тази седмица отбелязахме Световния ден на радиото. За много хора, сутрин на път за работа или вечер преди да си легнат, радиото се е превърнало в начин на живот. Един от най-познатите гласове в българския радиоефир - Тома Спространов - е на път да влезе в книгата на рекордите Гинес. Неговото музикално предаване звучи вече 45 години без прекъсване.

Този емблематичен глас от националното радио, който чуваме близо половин век е на Тома Спространов. Един от първите радиоводещи у нас. Кариерата му започва като студент от местното радио в Пловдив в началото на 60-тте години.

„Аз си бях студент приет мелиорации и борба с ерозията. Трябваше да строя напоителни канали, отводнителни системи. Обаче още като студент започнах предаване в радио “Пловдив“, за да имам малко джобни пари”, обяснява радиоводещият Тома Спространов.

Завладян от магията на радиото, решава да остане завинаги в него. Именно радиото го среща и с най-важния човек в живота му - неговата съпруга. Дори, когато се раждат и трите му деца, той отново забавлява слушателите пред микрофона.

Сега радиото е по-свободно и бързо развиващо се. Старите ролкови магнетофони са заменени с модерната цифрова техника. Но това, за което си струва да се сяда зад микрофона са именно - слушателите.

Тома Спространов е на път да влезе в Рекордите на Гинес, защото неговото музикално предаване звучи по радиото вече 45 години без прекъсване. А отскоро предава своя опит и на студентите, които един ден ще седнат на неговото място в студиото.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Благой Бекриев