Всички граждани ще притежават и електронни здравни карти

Правителството одобри промени в здравното законодателство, които ще бъдат предложени на Народното събрание. С проекта ще се приложат краткосрочните мерки за оптимизиране функционирането и контрола на здравната система, отбелязват от правителствената пресслужба.

 

От Министерския съвет искат да осигурят законова база за изграждане на Национална здравна информационна система и въвеждането на електронна здравна карта за пациентите.

 

Информационната система ще включва електронните здравни досиета на гражданите и всички публични регистри, информационни бази от данни и системи, които се водят от Здравното министерство, лечебни и здравни заведения, НЗОК и от лицензираните застрахователни дружества.

 

Пациентите ще имат безвъзмезден достъп до електронните си здравни досиета и всички български граждани ще притежават електронни здравни карти, издавани от Националния център за обществено здраве, обясняват от изпълнителната власт.

 

Друга важна промяна засяга срока, в който общопрактикуващите лекари, които не са придобили специалност по обща медицина, могат да продължат да работят като такива. Той ще бъде удължен с още 5 години. Онези, които не са се зачислили придобиване на специалност обща медицина, ще могат да го направят в рамките на година след влизане в сила на закона.