Оставката на правителството се очаква да бъде депозирана в четвъртък

Народното събрание и днес не събра кворум, за да проведе заседание. Очаквано, ГЕРБ отново не влязоха в пленарната зала, като заявиха категорично, че ще го направят единствено, за да гласуват оставката на кабинета „Орешарски”.

 

Ден първи от обратното броене до подаването на оставката приключи без кворум и без оставка. До обяд тя не бе депозирана в деловодството на парламента.

 

По неофициална информация това най-вероятно ще се случи в четвъртък, а в петък ще се състои и гласуването. От ГЕРБ са категорични, че докато не я видят в дневния ред, няма да влязат в пленарната зала, т.е. кворум няма да има.

 

„При така създалата се ситуация, възниква следният проблем - дори правителството да внесе оставка, ще трябва да има заседание, за да се включи извънредна точка в дневния ред. За да има заседание, трябва да има кворум. Ако няма кворум, трудно тази точка може да бъде включена в дневния ред”, констатира председателят на Народното събрание Михаил Миков.

 

„Ние сме заявили ясно - има ли точка за оставката на кабинета, всички депутати са тук и влизат в залата, в противен случай – не”, заяви в „Здравей, България” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

„Ние сме готови да изпълняваме седмичната програма, такава каквато сме я замислили и сме я предложили вчера на въпросните консултации, на които ГЕРБ отново отсъстваха. Ако е внесена оставката, сме готови да разискваме и нея”, каза председателят на pарламентарната група на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов. По думите му възможно е заради липса на кворум да се стигне до неразискване на оставката. „Но мисля, че поне това изкушение представителите на ГЕРБ няма да си го позволят, след като година и два месеца непрекъснато повтаряха ‘оставка, оставка, оставка…’,” добави Мерджанов.

 

Повече по водещата политическа тема ще научите от видеото.