Те са в добро здравословно състояние

 

Tрима младежи, които бяха издирвани от Планинската спасителна служба в Рила, бяха локализирани в неделя. В събота вечерта тe се изгубиха в района между хижите „Седемте езера” и „Иван Вазов”.

 

Младежите са в добро здравословно състояние, след като са успели да достигнат до хижа „Иван Вазов”, където са пренощували. Спасителите предполагали за тази възможност, но нямали връзка с хижата. 

 

По време на операцията част от спасителния отряд е бил застигнат от лавина. Всички са успели да излязат невредими. "Плановете ни бяха да се изкачим в планината с моторна шейна, но това беше невъзможно и се наложи да се придвижваме с шейни с панти. Наясно бяхме, че лавинната опасност е 99%, но все пак тръгнахме. За жалост, три спонтанни лавини, тръгнахме, едната ни пропусна, но другите две удариха спасителната група, трима бяха затрупани, за радост - не напълно",  обясни Емил Павлов, един от доброволците, участвали в спасителната операция. 

 

"Младежите не са познавали изобщо района, тръгнали са късно в събота вечерта от хижа "Седемте езера", по това време е имало ураганен вятър, силен снеговалеж",  разказа Иван Тушев, началник на Планинската спасителна служба в Дупница. 

 

Репортер: Екатерина Николова