ЕК очаква България да отбележи лек ръст

 

Плаха, но подобрена прогноза за икономиката на страната през следващите две години. Според Еврокомисията България ще е сред страните в Евросъюза с най-нисък растеж. Икономиката ни ще расте, като тази на Австрия и Финландия. Очаква се обаче да сме малко по-добре от Хърватия, Италия и Кипър.

 

Положението е малко тежко, разказват фирмите у нас. Трябват реформи, обясняват икономистите. 

 

Евронадеждите обаче се повишиха и до края на годината за България е заложен растеж от 0,8 на сто. Но все още по-нисък от гръцкия, въпреки кризата в южната ни съседка. 

 

„Гърция все още остава 3 пъти по-богата от България, въпреки драстичното си обедняване през последните години”, обяснява финансистът Димитър Георгиев.

 

Според икономиста Лъчезар Богданов сме в ситуация, в която трябва да търсим източници за по-бърз растеж - инвестиции и работни места.

 

„Не ни се получава, защото не променяме в достатъчна степен условията за правене на бизнес”, смята Богданов.

 

Експертите напомнят, че липсват реформи - в съда, здравето и образованието. 

 

Еврокомисията вярва, че поне с безработицата и тази, и следващата година ще се справим по-добре от Гърция. Фирмите обаче ще се въздържат от инвестиции. И ще чакат след спада да дойде възход.

 

Според икономистите, козът на българския бизнес е да предвижда ходове - на икономиката и на партньорите. И да има търпение.