Скандалът принуди МОСВ да се самосезира по случая

 

Продължават скандалите около бетонните плочи, издигнати само на метри от плажната ивица на къмпинг „Корал”. Експерти и природозащитници отново влязоха в битка за защита на една от малкото местности край морето, която беше незастроена. Според кмета на Царево обаче строежът е напълно законен.

 

Скандалът принуди Министерството на регионалното развитие да се самосезира по случая. Проверката установява, че бетонните плочи се полагат върху частен терен, собственост на инвеститора, придобит след приватизация. 

 

"Строежът е на терена, не е на морския плаж, който е изключителна държавна собственост”, заяви регионалният министър Лиляна Павлова.

 

"Проверката ни установи, че строежът не е разположен върху дюни”, коментира от своя страна зам.-министърът на околната среда Бойко Малинов.

 

Това твърдят и от фирмата-инвеститор. От проверката на институциите става ясно, че теренът, на който се полага бетонът, е със статут на урбанизирана територия от 2004 г. Там могат да се издигнат строежи от категория пета с максимална височина от 10 метра. 

 

Оказва се обаче, че в случая не са изпълнени част от изискванията за опазване на околната среда. 

 

"Ако това се потвърди окончателно, министърът на околната среда и водите ще предприеме принудителна административна мярка за спиране на този строеж до положителното извършване на необходимите процедури по Закона за биологичното разнообразие”, обясни още Бойко Малинов.

 

Открити са и дребни нарушения на строителния закон, но дали са достатъчни за спиране на строежа, може да реши главният архитект на Община Царево.