Въпреки скандала, резултатите от зрелостния изпит няма да бъдат отменени

 

Икономическа полиция ще разследва изтичането на матурите. Въпреки скандала с продажбата на отговорите от теста по български език и литература, резултатите от зрелостния изпит няма да бъдат отменени. Утре е втората задължителна матура, а мерките за сигурност остават същите. Видеонаблюдението отново ще следи за всичко, което се случва по време на изпитите. 

 

Колкото до матурата по български, анулираните работи са 34 заради преписване и използване на мобилни устройства. Най-много са в Кърджали и в София град. Един квестор е хванат в нарушение, защото е говорил по телефона и е излязъл от залата. Заради подсказване е анулирана една работа на седмокласник. И въпреки драконовските мерки за сигурност, вчера Новините на Нова показа как може да се купи матурата. 

 

Това се оказа не особено трудна задача. Дни преди зрелостния изпит, офертите в интернет бяха десетки. Така екип на Нова успя да ги купи за 100 лева. Час и половина след началото на изпита вече бяха получени. От 40 въпроса само на един има разминаване. От министерството вече са сезирали компетентните органи.

 

Общо осем души са знаели в министерството задачите, след като са генерирани. Сред тях са министърът и заместникът му Ваня Кастрева, както и експерти. Засега от ведомството са категорични, че отговорите не са изтекли от там. 

 

Вариантите обаче да се сдобием с тях се оказват няколко. Единият е, когато матурата се разпространява по училищата. Съществува и вариант, в който квестор казва, че материалите му не излизат и така той получава още един допълнителен, а по този начин може да стигне до трето лице. Всички пищови, които са намерени от квесторите, ще бъдат предадени в МОН, а тепърва ще се изяснява как изтичат верните отговори.

 

Утре зрелостниците и седмокласниците отново са на изпит. В 8.00 часа започва втората задължителна матура по предмет по избор. Най-много ще се явят на биология. В 10.00 часа пък започва външното оценяване по математика.