От спортен той е на път да се превърне и в политически

 

Грандиозният корупционен скандал с ФИФА е на път да се превърне в политически. Руският президент обвини Съединените щати в незаконни действия по случая, а британският премиер Дейвид Камерън настоя за незабавната оставка на шефа на ФИФА Сеп Блатер. 

 

Ден, след като световният футбол беше разтърсен из основи, още един от обвинените за корупция се предаде. Бившият вицепрезидент Джак Уорнър отиде сам в полицията в Тринидад и Тобаго, а малко по-късно беше освободен под гаранция от 2,5 милиона долара. 

 

Всичко започва, когато ФИФА дава световните първенства през 2018 и 2022 на Русия и Катар. Организацията назначи Михаел Гарсия - бивш щатски прокурор в Ню Йорк, за да направи разследването. След повече от година и половина той изготвя доклад от 350 страници, който доказва злоупотреби. Докладът обаче така не и вижда бял свят. Вместо това ФИФА излиза с резюме през ноември, което оневинява централата. 

 

Гарсия обаче не оставя нещата така и се свързва с Джеймс Коми - предшественика му на прокурорския пост в Ню Йорк и сега шеф на ФБР. Започва разследване, което се наблюдава от прокурора в Бостън Лорета Линч. Сега тя е министър на правосъдието. Въпреки че ФИФА оневинява себе си, ФБР иска да разбере дали корупционни схеми са били организирани на американска земя.

 

ФБР вербува втория най-силен човек в управлението на ФИФА Чък Блейзър. Срещу него има обвинение в данъчни измами за 11 милиона долара и разследващите му предлагат сделка - отървава затвора, но става главен информатор по аферата. Блейзър е носил подслушвателно устройство и е записвал разговорите си с други високопоставени членове на ФИФА.

 

Часове след акцията в Цюрих бившият й вицепрезидент Джак Уорнър се предаде сам на полицията. В същото време продължават исканията за оставка на Сеп Блатер – ден преди конгреса, на който се очаква да бъде преизбран за пети път. Руският президент Владимир Путин пък съзря политически мотив в американското разследване.

 

Приходите на ФИФА за последните четири години са 5,7 милиарда долара. От тях печалбата е около 338 милиона. Възниква въпроса къде са останалите. Около 20%  от приходите се разпределят от Сеп Блатер и ръководството за регионалните представителства на ФИФА, с което те си осигуряват контрол. Организацията има и добър резерв от около милиард и половина.

 

43% от приходите са от телевизионни права, а други 28% - от спонсорство. Или общо за последните 4 години около 4 милиарда долара. Именно в манипулации, корупционни схеми и комисионни за телевизионните права и спонсорството ФБР обвини тези 14 ръководители на ФИФА.  

Информация: Ясен Дараков