Поводът бе видеото, на което се вижда как полицаи бият момче и момиче при арест

 

До сградата на Министерството на вътрешните работи тази вечер се проведе протест срещу полицейското насилие. Недоволството бе провокирано от скандалния арест на младежи с шамари и ритници, показан от "Господари на ефира". Хората настояват да отпадне ранното пенсиониране на полицейските служители и служителите на реда да минават на детектор на лъжата на определено време. 

 

 Някои от протестиращите се оплакаха, че са били жертва на полицейски произвол. Нито един от тях обаче не е подал жалба. „МВР е много неефективна институция, бюджетът на МВР за 2015 година е над 1 милиард лева, а има много ниска разкриваемост, при откраднатите автомобили тя е едва 8%, искаме МВР да стане ефективна институция и парите ни да отиват за полиция, която да ни пази от престъпници, а не да ни пази от нас” , коментира  Георги Драганов, който също дойде на протеста.  

 

В петък стана ясно, че от прокуратурата са образували досъдебно производство срещу четиримата полицаи от Първо РПУ, които по брутален начин арестуваха младо момиче в края на миналата година.

 

Вътрешният министър Румяна Бъчварова коментира, че това може да е атака срещу нея.  „Сигурно има такива хора, които не са доволни от това, че аз съм там, не са доволни от работата на един вътрешен министър, който не е от системата”, заяви тя в парламента.