Това е част от пакета мерки, включени в трета спасителна програма

 

Гърция ще премахне данъка от 26% за сделки със страни с привилегировано данъчен режим като Кипър и България. Това е част от пакета мерки, включени в трета спасителна програма, която до края на тази седмица трябва да бъде гласуванa от гръцкия парламент.     

 

Още на 30 март 2015 година България изпрати писмо до европейския комисар по икономически и финансови въпроси Пиер Московиси, в което заяви, че въвеждането на данъчно облагане с 26% данък при източника на всички сделки и трансакции с източник в България, както и в Ирландия и Кипър, е дискриминационна и непропорционална мярка.

 

Сред мерките, които гръцкият парламент трябва да одобри,  е и замразяването на прагове на пенсиите до 2021 година на нива 2015.  Увеличават се с 4% за всяка година от 2016 г. до 2020 г., данъчните ставки и такси за някои кораби, регистрирани с гръцкото знаме и други, обслужващи гръцки интереси, но плаващи под чужд флаг и се удължава с още четири години (до 2019 г.) специалния налог върху корабни компании. В същото време се освобождава пазара на пастьоризирано мляко и хляб, енергия и газ.

 

На 20 август Гърция трябва да плати дължимата сума към Европейската централна банка в размер на 3,200 милиарда евро.

 

Репортер: Бойка Атанасова

 

Изчисленията показваха, че заради данъка от 26% за сделки с България страната ни можеше да загуби до 1,5 милиарда лева: